Gergerlioğlu'nun gözaltı kararı tartışılıyor: “Savcılığın delil gösterdiği slogan, 5 yıl önceki başka bir videodan”

Gergerlioğlu'nun gözaltı kararı tartışılıyor: “Savcılığın delil gösterdiği slogan, 5 yıl önceki başka bir videodan”
Gergerlioğlu'nun avukatı Kerem Altıparmak, Gergerlioğlu'nun yanındaki grubun "Biji Serok Apo" sloganı attığına ilişkin iddialara delil olarak gösterilen videonun 3 Mayıs 2016 yılında Youtube'a yüklendiğini ancak internet sitelerinde sanki olay yeniymiş gibi servis edildiğini söyledi.


ESRA KOÇAK MAYDA - KISA DALGA


HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen "Biji serok Apo" sloganının yer aldığı videonun, 3 Mayıs 2016 yılında Youtube’a yüklenen bir videodan alındığı öne sürüldü. Gergerlioğlu'nun avukatı Kerem Altıparmak da terör propagandası yapıldığına ilişkin delil gösterilen videonun internet sitelerinde sanki olay yeniymiş gibi servis edildiğini söyledi.

Vekilliği düşürüldükten sonra TBMM’yi terk etmeyerek eylem yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bu sabah gözaltına alınma nedeni olarak gösterilen görüntüler tartışma yarattı. Savcılığın Emniyete gönderdiği yazıda Gergerlioğlu’nun TBMM Genel Kurulu’ndan HDP Grup Salonu’na geçişi sırasında bir grubun “Biji Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) sloganı attığı ileri sürülürken Gergerlioğlu ifadesinde bunu yalanladı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise yaptığı açıklamada Gergerlioğlu’nun gözaltına alınma gerekçesi savunularak "Genel Kurul Salonundan parti grubu toplantı salonuna geçiş esnasında kalabalık içerisindeki bazı kişilerin 'Biji SerokAapo' sloganları attığı tespit edilmiştir” dedi. Gergerlioğlu’nun avukatları ise söz konusu görüntülerin 2016 yılında YouTube’a yüklendiğini, yeni olmadığnıı belirtti. HDP’den yapılan açıklamada “Bu görüntülere en kolay şekilde ulaşacak olan Meclis Başkanı Mustafa Şentop olmasına rağmen o da bu kara propagandanın bir parçası olma yolunu seçen bir açıklama yayınlamış ve bizim için tarafsızlığını tamamen yitirmiştir” denildi.

Gergerlioğlu: "Görüntüler sahte"

Kavaklıdere Karakolu’nda ifadesi alınan Gergerlioğlu’na "Aynı gün milletvekilliğiniz düşürüldükten sonra Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç vererek ikinci katta bulunan HDP parti grup katına yürüyerek beraberinizde bulunan kişiler dahil olmak üzere grup içerisinden "Biji serok apo" sloganı atıldığı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyle terör örgütü propagandası yaptığınız iddiasını kabul ediyor musunuz?" diye soruldu.
Gergerlioğlu, slogan atıldığı yönündeki iddianın doğru olmadığını belirterek şu yanıtı verdi:

"Meclis Genel Kurulundan çıkışımızda birçok gazeteci oradaydı ve çekim yapmaya başladı. Genel Kurul kapısından çıktığımızda gazeteciler video çekimi yapıyordu ve biz HOP Grup toplantı odasına gidene dek bu çekimleri devam ettirdiler. Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri Savcılık tarafından kullanılmıştır. Bu görüntüler içinde bulunduğum grup ile alakalı değildir. Genel Kurul kapısından arkadaşlarım ile topluca çıktıktan sonra grup toplantı odasına geçeceğimizi ve oradan ayrılmayacağımı, AYM kararını bekleyeceğimi söyledim bütün bu kayıtlar gazetecilerde mevcuttur. Bana gösterilen video görüntüleri benim ve içinde bulunduğum topluluk ile alakalı değildir. Çıkışta ben konuştum ve son olarak da gazetecilere Meral Danış Beştaş da bir iki cümle söyledi sonrasında toplantı odasına geçtik sonrasında herhangi bir slogan veya kişi konuşması olmadı görüntüler sahte, ithamlar yanıltıcıdır. Bizim Genel Kuruldan çıkış saatimiz önceki sorunun cevabında söylediğim gibi 19:25’dir. Bana göstermiş olduğunuz video görüntüsünde ki saat 22:40 civarında görünmektedir buda bizim ile alakalı olmadığı göstermektedir."

"Video, yeni değil"

Gergerlioğlu'nun avukatı Kerem Altıparmak da terör propagandası yapıldığına ilişkin videonun 3 Mayıs 2016 yılında Youtube’a yüklendiğini ancak internet sitelerinde sanki olay yeniymiş gibi servis edildiğini söyledi.

Avukat Secan Aran da ilgili videoya dair "Bu video internetten yaptığımız kısa araştırma neticesinde 2 gün önce 18.03.2021 günü "Avaz Türk" isimli haber sitesinin Youtube sayfasından yeniymiş gibi kamuoyuna servis edilmiştir ve gelinin durum itibariyle müvekkil 5 yıl önceye ait ve içerisinde olmadığı bir olay dolayısıyla sanki olay 4 gün önce gerçekleşmiş suç işlemiş gibi isnatlarda bulunulmaktadır. Bu isnatlar gerçeğe aykırıdır" dedi.

Gündem