Gezi’de yaralanan Aydoğan’a İHA tweeti nedeniyle dava: Damat Bayraktar, 150 bin lira istiyor

Gezi’de yaralanan Aydoğan’a İHA tweeti nedeniyle dava: Damat Bayraktar, 150 bin lira istiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra İHA ve SİHA’ların afet bölgesinden görüntü aktaramamasıyla ilgili tweet’e dava açtı. Damat Bayraktar’ın 150 bin TL tazminat istediği kişi, Gezi eylemleri sırasında yaralanmıştı.

6 Şubat’a Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından afet bölgesine müdahalede gecikilmesi tepkilere neden olmuştu. AFAD Başkanı Yunus Sezer, 10 Şubat’ta Hürriyet gazetesine verdiği röportajda “Olumsuz hava şartları nedeniyle belli bir dönem uçuş olmadı. İHA ve SİHA uçamadığı için görüntü alma şansımız olmadı” demişti.

FOX TV’de yayınlanan Orta Sayfa programında gazeteci Deniz Zeyrek, “Deprem olduktan sonra hava aydınlandığında bu kentlerin üstüne bir İHA çıkarılsaydı, şehirler fotoğraflansaydı…” demiş, gazeteci Murat Yetkin de “Yapıldı. Kime yaptırdılar biliyor musun? İsrailli şirkete” karşılığını vermişti.

Bu iddialar üzerine açıklama yapan Selçuk Bayraktar’ın şirketi Baykar’ın Medya İlişkileri Direktörü İlker Akgüngör, “Bu videodaki bilgilerin tümü yanlış. TSK ve İçişleri Bakanlığı envanterindeki Milli İHA’lar depremin hemen ardından hasar tespiti, arama kurtarma desteği ve koordinasyon için havadaydı” demişti.

Bu tartışmalarla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Aydın Aydoğan, İHA ve SİHA’ların deprem bölgesine müdahale edemediğini paylaştı.

Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülüyle ayağından yaralanan Aydoğan’a dava gecikmedi.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre, damat Bayraktar, söz konusu tweet’e avukatları aracılığıyla dava açtı. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunulan 120 sayfalık dava dilekçesine yaklaşık 100 sayfa İHA ve SİHA’larla ilgili ulusal ve uluslararası mecralarda yayınlanan ‘övücü’ haberler eklendi.

Aydoğan’ın paylaşımıyla “İHA ve SİHA sistemlerine kamuoyu tarafından duyulan güveni sarstığı ve başarılarını karaladığı”, Bayraktar’ın onur, şeref ve saygınlığının rencide edildiği iddia edildi.

Uzun uzun İHA ve SİHA’ların milliğinden bahsedilen dilekçede, deprem konusunda ise “Türkiye’de yaşanan depremlerde arama ve kurtarma faaliyetlerinde görev alarak vatandaşların yaralarının sarılmasında rol aldığı” ifade edildi.

Bayraktar’ın davası İstanbul 30’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, ön inceleme yaptıktan sonra kararını açıklayacak.

Hakkında dava açılan Aydın Aydoğan, davaya “Deprem olduktan sonra iki gün boyunca telefonla hiçbir yere ulaşamadım. İletişim sağlanabildiğinde 10 Şubat’tan sonra kuzenimin ailesi enkaz altında olduğunu öğrendim. İletişim sağlandıktan sonra da interneti kapattılar. Kuzenim ve çocukları enkazda can verdi. İHA ve SİHA’ların uçamadığıyla ilgili haberlerin yayınlandığı günlerde ben de eleştiri hakkımı kullandım. Kaldı ki sadece eleştirmedim, iddiayla ilgili haberleri de paylaştım, AFAD başkanının söylediklerini paylaştım. Beni mahkemeye vereceğine AFAD başkanını verseydi” diye tepki gösterdi. (Kısa Dalga)

Gündem