Gezi'nin 10. yıl anmasına polisten gazlı müdahalesi

Gezi'nin 10. yıl anmasına polisten gazlı müdahalesi
Taksim'de Gezi Direnişi'nin 10. yılında eylemlerde yaşamını yitiren yurttaşları anmak için toplanmalar başladı. Anmaya katılanlar, 'Direne direne kazanacağız', 'Hak, hukuk, adalet' sloganları attı. İstiklal Caddesi'nde eylem gerçekleştiren TKP üyelerine ise polis müdahale etti.

Türkiye'nin en büyük kitlesel direnişi olan Gezi Direnişi'ni 10'uncu yılında Taksim'de buluşuldu.

Yapılan anmaya Eski HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Yeşil Sol Parti Milletvekili Sevda Karaca, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, TİP milletvekili Ahmet Şık, SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, sol partiler, sanatçılar, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, DİSK Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Fidan Ataselim ve çok sayıda kişi Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla Makine Mühendisleri Odası'nın (MMO) önünde bir araya geldi.

Gerçekgündem'in derlediği bilgilere göre; Gezi'nin 10'uncu yılında yapılan basın açıklamasında Gezi Direnişi nedeniyle açılan davalarda tutuklanan Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Can Atalay, Mücella Yapıcı, Mine Özerden ve Çiğdem Mater için adalet ve özgürlük talep edildi.

Gerçekleştirilen basın açıklamasında, "Gezi Parkı'nı koruduğumuz için gurur duyuyoruz. 10 yıl geçmesine rağmen o günkü adaletsizlikler ve eşitsizlikler devam ediyor. Umudu büyüteceğiz, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz" sözleri sarf edildi.

'Gezi'nin her bireyiyle gurur duyuyoruz'

Gezi'de katledilenler için yapılan saygı duruşunun adından Esin Köymen tarafından basın açıklaması okundu. Gezi tutsakları için adalet istenen açıklamada, "Gezi’nin 10'uncu yılında, şehir şehir dalga dalga yayılan yasaklara, hukuksuz cezalara, baskıya, ranta, talana, yalana, tüm ayrıştırma politikalarına karşı yan yana durduğumuz, sesimizi çığa dönüştürdüğümüz o şanlı direnişten ilk günkü gibi gurur duyuyoruz. O gün de bugün de aynı şeyi söylüyoruz, her yer Taksim her yer direniş" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu memleket aydınlığa kavuşsun diye gencecik yaşlarında hayatlarını kaybeden, bizden ayırdıkları Berkinimizin, Ali İsmailimizin, Abdocanımızın, Mehmetimizin, Ethemimizin, Ahmetimizin, Medenimizin ve Hasan Feritimizin anılarıyla gurur duyuyoruz. 6 Şubat Depremlerinde bir kez daha haklılıkları ispatlandığı üzere, sağlıklı ve dayanıklı kentlerde yaşama hakkını hukukla ve meslek ilkeleriyle savunarak Gezi’yi bir afet toplanma alanı olarak koruyan, bu ülkenin demokrasi güçleri ve demokrasiye omuz veren yurttaşlarıyla gurur duyuyoruz. Tüm ülkeyi şehir şehir “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla inleten, haklarına, kentine, doğasına, memleketine sahip çıkan milyonlar adına, bütünüyle haksız, hukuksuz, delilsiz, mantıksız ve vicdansız tutum ve kararlarla 5,5 yıldır hapiste tutulan Osman KAVALA ile Gezi’nin onurlu bakiyesini bizler adına taşıyan, tutuklulukları bir yılı aşan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Çiğdem Mater, Can Atalay ve Mine Özerden ile gurur duyuyoruz."

Polisten sert müdahale

Gezi'nin 10'uncu yılında anma eylemleri için bariyerleri aşarak Taksim'de İstiklal Caddesi'nde Boyun Eğme pankartı asan ve 'Boyun eğme, memlekete sahip çık sloganları atan Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyelerine polis müdahale etti.

Polisin sert müdahalesinde eylemcilere yakın mesafeden biber gazı sıkıldı.

Gündem