Giyim alışverişi azaldı, markalar stokları eritmek için indirime girdi

Giyim alışverişi azaldı, markalar stokları eritmek için indirime girdi
Giyim alışverişi son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Markalar, mevcut stoğu eritmeye yönelik erken indirim dönemine girdi.

Yüksek fiyatlar nedeniyle ekimde giyim alışverişleri azaldı, markalar talebi kesti, konfeksiyon atölyelerinin kapasiteleri düşmeye başladı. Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre giyim alışverişi son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Sektör temsilcileri tedariklerini ötelemeye başladıklarını söylüyor. Hatta yine bazı büyük markalar kesilmemiş hammaddeleri, bedelini ödeyerek ‘konfeksiyon yapmayalım, 6 ay ya da bir sene sonra üretelim’ Bekle-gör politikasının uygulayan markalar, mevcut stoğu eritmeye yönelik erken indirim dönemine girdi.

Yabancı markalarda durumun daha da vahim olduğunu anlatan iş insanları, fast fashion devlerinin içerde aksesuar ve kumaşın alınmasına rağmen üretimi durdurduklarını anlattı.

Geçen hafta Adidas ve Nike, yavaş hareket eden envanter nedeni ile indirim sinyali vermiş, yeni sipariş ve stok yenileme için ise tatil sonrasını işaret etmişti. Benzer durum bu yıl ikinci kez indirime giden Amazon için de geçerli. Geçen ay 48 saat süren erken indirim kampanyası başlatan online ticaret devi, 15 ülkede uygulanan kampanya kapsamında 5,7 milyar dolarla beklenenden daha düşük satış geliri elde etmiş, ancak söz konusu adım ‘stokları eritme’ amacı taşıdığı belirtilerek başarılı bir kampanya olarak değerlendirilmişti.

Türkiye’de de kasım ayına girer girmez indirimler başladı. Giriş seviyesi ürün yapan markaların başında gelen LC Waikiki, dün itibari ile bambaşka indirimler adı altında indirim dönemine start verdi. Marka son dönemde yüksek yurtiçi üretim maliyetleri nedeni ile yurtdışı tedarikini artıracağını açıklamıştı. Alınan bilgiye göre, bu kapsamda daha önce yüzde 90 olan yerlilik oranı LC Waikiki’de yüzde 70’lere kadar gerilemiş durumda.

Ekonomi