Göçmen karşıtlığının İngiltere'yi getirdiği nokta: AİHM kararlarının uygulanmaması için yasa değiştirilecek

Göçmen karşıtlığının İngiltere'yi getirdiği nokta: AİHM kararlarının uygulanmaması için yasa değiştirilecek
Sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planının AİHM'e takılması sonrasında İngiltere hükümetinden yeni bir hamle geldi. Boris Johnson'ın muhafazakâr hükümeti, "gerekli gördüğünde" AİHM kararlarını uygulamamak için İnsan Hakları Yasası'nı değiştirmek istiyor.

Bazı sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından engellenen İngiltere hükümetinden yeni bir adım geldi. Hükümet, İnsan Hakları Yasası'nda AİHM kararlarının "gerekli görülmesi halinde" uygulanmamasının önünü açacak bir değişiklik teklifini parlamentoya sunacak. İnsan hakları savunucuları tepkili.

HANGİ MADDE DEĞİŞTİRİLECEK?

İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, yasada planladıkları değişiklikle ülkede "öncelikle İngiliz yasalarının temel alındığını netleştirmek istediklerini" savundu. BBC Türkçe'nin aktardığına göre Raab, değişiklikle birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf herhangi bir devlet hakkında geçici tedbir alınabilmesine olanak veren AİHM İçtüzüğü'nün 39'uncu maddesinin, iç hukukta kamu kurumlarını veya yetkililerini "bağlamadığının" açıkça belirtileceğini kaydetti. Raab bununla birlikte İngiltere'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden ayrılmayacağını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Merkezi Fransa'nın Strasbourg kentinde olan AİHM geçen hafta İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın sığınmacıları sınır dışı ederek Ruanda'ya gönderilmelerini engelleyen bir tedbir kararı almıştı. Karar sonrası İngiltere'den bazı sığınmacıları Ruanda'ya götürecek uçuş iptal edilmişti. İngiltere hükümeti de, İnsan Hakları Yasası'nda değişiklik yaparak, sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesinin engellenmesi gibi kararları gerekli gördüğünde uygulamama yetkisine sahip olmak istiyor.

'İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN ÖNÜNÜ AÇABİLİR'

Ülkede tasarıya karşı çıkanlar bir çifte standart yaratıldığını ve hükümete hukuk alanında çok fazla yetki verildiğini söylüyor. Hükümetin ilk olarak Aralık ayında açıkladığı yasa değişikliği teklifi, hukukçular tarafından da "kafa karıştırıcı ve gereksiz" bulunmuş ve eleştirilmişti.

İngiltere Hukuk Cemiyeti Başkanı Stephanie Boyce, İnsan Hakları Yasası'nda yapılması öngörülen değişikliğin ülkede insan hakları ihlallerinin önünü açabileceğini söyledi: "Bu, İngiliz hukuku için geriye doğru atılmış bir adımdır. Yetkililer, bazı hak ihlallerini kabul edilebilir olarak görmeye başlayabilir."

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya