Görüntüler tepki çekmişti: O polislere ‘işkence’ iddiasıyla soruşturma

Görüntüler tepki çekmişti: O polislere ‘işkence’ iddiasıyla soruşturma
Aydın’ın Germencik ilçesinde Gökhan Olgun adlı kişinin sokakta polisler tarafından darp edildiği iddiasına dair görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine soruşturma başlatıldı.

Aydın'ın Germencik ilçesinde 25 Temmuz 2023'te Gökhan Olgun isimli bir kişinin polisler tarafından sokak ortasında darp edildiği iddia edildi. O anlara ait görüntüler sosyal medyada yayılınca, polisler hakkında soruşturma başlatıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Delal Akyüz’ün haberine göre, görüntülerin yayılması ve tepkilere neden olması üzerine Olgun’un ailesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulundu. Şikayet sonucu Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılarak Gökhan Olgun'un ifadesi alındı. Olgun’un avukatı Alparslan Deveci’nin verdiği bilgiye göre, polisler da savcıya ifade verdi. Polisler, ifadelerinde “yetki sınırları kapsamında zor kullandıklarını” savundu.

Olgun, 2017 Kasım’da “Uyuşturucu ticareti yapmak” suçlamasıyla tutuklanarak Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Burada 5 yıl kaldıktan sonra Fethiye Kapalı Cezaevi’ne, 2 yıl sonra da Fethiye Açık Cezaevi’ne gönderildi.

Olgun, annesinin sağlık sorunları nedeniyle kaldığı Fethiye Açık Cezaevi’nden Haziran ayında firar etti. Yaklaşık iki ay sonra Germencik ilçesinde 25 Temmuz’da yapılan yol kontrolünde yakalandı.

Burada yaşanan gerginlik üzerine Olgun, kaçmak istedi. Polislerce yakalanan Olgun’a, otomobilden indirilerek ters kelepçe takıldı. Olgun’un burada darp edildiği iddia edildi.

Görüntüler sosyal medya hesaplarında paylaşılması üzerine büyük tepkilere neden oldu. Olgun, Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Kameranın olmadığı yerde işkence iddiası

Konuya ilişkin konuşan Olgun’un amcası Bayram Olgun, yeğenine yönelik uygulamayı sosyal medyadan öğrendiklerini belirterek, “Görüntüleri gördükten sonra CİMER’e şikayete bulunduk. Bunun üzerine savcılık soruşturma başlattı. Yeğenimin ifadesi alındı. Yeğenimin de görüntülerden haberi yok. Orada savcılık sorular soruyor. Yeğenim de olayı anlatıyor. Daha sonra savcı görüntüleri yeğenime gösteriyor. Zaten yeğenimin anlatılarıyla görüntüdeki olay birbirine örtüşüyor. Ayrıca yeğenime işkence nezarethanede de devam ediyor. Kameranın olmadığı bir yerde yeğenim çok ciddi bir şekilde işkenceye maruz kalıyor” iddiasında bulundu.

"Bir insan ne kadar suçlu olursa memurlar böyle işkence edemez" diyen Olgun, şöyle konuştu: "Adaletin olmadığı yerde herkes birbirine işkence yapar. Bir memur devletin kendisine verdiği yetkileri kullanarak bunu yapamaz. Adalet sağlanana kadar hukuki mücadelemiz sürecek.”

Polisler ‘yetki sınırı kapsamında’ dedi

Olgun’un avukatı Alparslan Deveci, müvekkilinin yakalandıktan sonra görüntülerde de görüldüğü gibi ters kelepçe ile şiddete maruz kaldığını ileri sürdü.

Deveci, “Müvekkilim yakalandıktan sonra karakolda da şiddete maruz kalıyor. Bu nedenle şikayetçi olmaya korkuyor. Görüntülerden sonra savcılık ifadesinden sonra müvekkilim şikayetçi oluyor. Konuya dair hem idari hem de adli soruşturma başlatıldı. Polisler verdikleri ifadelerinde, ‘Kanunun verdiği yetki sınırı kapsamında zor kullandık’ diyorlar. Ama görüntülerde de görüldüğü gibi yetki sınırı aşılıyor” dedi.

Yapılanların insani olmadığını vurgulayan Deveci, “Müvekkilimle polis arasında herhangi bir husumet yok. Bu kolluğun keyfi uygulamasıdır. Devlet tarafından verilen yetkiyi kötüye kullanıyorlar. Bizim de bu konuda hukuki mücadelemiz devam edecek. Sürecin takipçisiyiz” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem