Gülten Akın belgeseli gösterimde

Gülten Akın belgeseli  gösterimde
Modern şiirlerin en önemli isimlerinden Gülten Akın, bir kitap ve bir belgesel film ile Ankaralı ve İstanbullu şiir severlerle buluşmaya hazırlanıyor. Livera Yayınevince yapımcılığı üstlenilen filmin yönetmenliğini Sefa Sarı yapıyor. Belgeselin senaryosu ve biyografik yapıtın yazarlığı Asuman Susam'a ait.

Şair Gülten Akın’ın hayatının ele alındığı arşivler ve yakın tanıkların anlatımına dayandırılan biyografi türünde kitap, şimdi de belgesele dönüştürüldü.

2 Şubat’ta İzmir prömiyerini yapan belgesel, 16 Şubat’ta Ankara Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde, 5 Mart tarihinde ise İstanbul Beyoğlu Sineması’nda izleyici ile buluşacak.

Belgeselin basın bülteninde şu ifadelere yer verildi:

"50’li yıllardan genç bir şair, kendini uzun yolculuğuna, zor zamanların ağusuyla sınayarak hazırlamaktadır. Direngen bir kararlılık, derin tutkularıyla, neden sonra bilgeleşecek bir ruhun içten dışa bakışıyla; ötekini- başkayı hal tercümesiyle kendi duyuşuna katarak. Yıllar sonra kendisi için hangi bağa diksem yabancı, diyecek Gülten Akın’dır o. Dünyada bir varlık olarak, yerini yabancılamanın ağırlığıyla dışarıyla bağ kurarken içinden süzdükleriyle taklit edilemez bir ses bulmuş, ülkeyi, gezegeni, evreni o sesle genişletmiştir.

"Sevgiliyle, çocuklar-torunlarla, dostlar, arkadaşlar..."

Yaşadığı toplumun kolektif bilinciyle şairin hafızasındaki kesişmeler, ayrılıklar, kişiler arası ilişkiler; sevgiliyle, çocuklar-torunlarla, dostlar, arkadaşlar, yabancılarla konuşkan bir yalnızlıkta yaşananlar, olan bitenler nelerdir?

Bu kitap, yaşanılan bir hayattan anlatılan bir hayata ağlar örerek, yaşamı ve şiir yolculuğu iç içe olan Gülten Akın’a başka bir şair Asuman Susam’ın duyuşundan, gözünden yaklaşma, onunla yakınlaşma çabasıdır.

Gülten Belgeseli de bu özel ve önemli şairin şiirine yaşamöyküsüne kuşbakışı bir seyirle odaklanıyor. Şairi farklı kimlikleri ile daha yakından tanımaya çalışırken onun toplumsal, tarihi ve politik tanıklıklarına da bakıyor. Böylece bir şair portresiyle karşılaşan izleyici için ülkenin, toplumun kırılma noktaları, dönüşümleri üzerine de düşünme payı bırakıyor. “Yanlış mı belledim İnsan sorumluluktur” diyen şair, aydın, aktivist, dilci, avukat, sevgili ve anne Gülten’in “uzak kıyıları”, “arka bahçeleri”ni görmek, bilmek için izleyiciye bir olanak sunuyor." (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kültür Sanat