Gürcü mafya üyesi yanlışlıkla mı vuruldu?

Gürcü mafya üyesi yanlışlıkla mı vuruldu?
Gürcü mafya üyesi 64 yaşındaki Revaz Lordkipanidze Türkiye'de öldürüldü...

(Tiflisli Rezo unvanıyla anılan Revaz Lortkipanidze (ortada)

Gürcü mafya üyesi 64 yaşındaki Revaz Lordkipanidze 14 Ocak'ta Trabzon Yomra’da evinin otoparkında Bulgar plakalı bir araçtan inen saldırgan tarafından kafasından vuruldu. Hastaneye kaldırılan Lordkipanidze kurtarılamadı. Bulgaristan’dan iki araçla Türkiye’ye giren saldırganlar Ermenistan’nın Goryachi Klyuch bölgesinden Nabo ve Reduan Mustafayev olay yerinden 250 kilometre ileride Gürcistan sınırına doğru giderken yakalandı.

whatsapp-image-2023-01-17-at-08-00-41.jpeg

'Saldırgan Reduan Mustafayev'in Lortkipanidze için değil komşusu Matevitch için geldiği ileri sürüldü.

Primecrime haber sitesi öldürülen Tiflisli Rezo lakabıyla anılan Lortkipanidze’nin, aynı binada yaşayan komşusu Roin Uglava lakaplı Matevich yerine yanlışlıkla vurulmuş olabileceğini öne sürdü. Lortkipanidze aynı apartmanda yaşayan Matevich’le birlikte aynı otomobille dışarı çıkmış, ancak tek başına dönmüş, saldırgan otomobile daha önce Matevich’in oturduğu yolcu tarafından ateş açmıştı.

'Lordkipanidze...'


64 yaşındaki Lordkipanidze Tiflis’te doğdu, uzun yıllar Rus mafyasını bir ferdi olarak Fransa ve Moskova’da yaşadı, Trabzon’a yerleşti. Rusça konuşan suç dünyası “Vor y Zakone” kurallarına göre 1988 yılında Tiflis’te “Kanuni Hırsız” unvanı alan Lordkipanidze en saygın suç örgütü üyelerinden biri olarak kabul ediliyordu. (Vor y Zakone yani Hırsızlar Dünyası olarak anılan Rusça konuşan mafyada kanuni hırsız unvanı evlenmemek, devletle ve resmi kurumlarla iş yapmamak, askere gitmemek gibi kurallara uyan üyelere veriliyor...)

Asıl hedef olduğu ileri sürülen Roin Uglava lakaplı Matevich de uzun süre İtalya’da yaşamış, Gürcülerden oluşan “Türk aşireti” olarak tanınan grupla, Rovşan Caniyev’e yakın olmuş bir Kanuni Hırsızdı. Mayıs 2021’de Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Dairesi tarafından yaptırıma uğradı. Gürcülerin Rus mafyası içindeki güçlü Kustaisi klanından olan Matevich Tariel Oniani’ye yakın bir isim.

Kan davası


Avrasya suç ağında geçmişi 20 yıl öncesine uzanan çatışmalarda bir bölümü Türkiye’de işlenen cinayetlerde Azeriler ve Aslan Usoyan ile Gürcüler arasında bir kan davasına dönüştü. Japonçik lakaplı İvankov, Aslan Usoyan, Alibala Hamidov, Elşan Mamadov, Bakış Aliyev, Rövşan Caniyev, Cabir Hasanov, Nadir Salifov, Ali Haydarov, Nazır Aliyev birbiri ardına öldürülen isimler arasındaydı.


Trabzon’daki cinayet Nadir Salifov’un yerini alan kardeşi Namık Salifov ile Rusça konuşan mafyanın bir ve iki numaralı isimleri Tariel Onianı ve Zahar Kalaşov arasındaki gerilimin sürdüğünü gösteriyor. (Kısa Dalga)

Gündem