H.K.G. davasında sanıklar ilk kez hakim karşısına çıkıyor: Duruşma öncesi basına engel

H.K.G. davasında sanıklar ilk kez hakim karşısına çıkıyor: Duruşma öncesi basına engel
Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin cinsel istismara maruz bırakılması nedeniyle açılan davanın ilk duruşması öncesinde, mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı ve basın mensupları koridora alınmadı.

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirdiği iddiasına ilişkin davanın tutuklu sanıkları Gümüşel ve İstekli, bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma öncesinde mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatılarak koridora basın mensupları alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermeyince avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşından itibaren, 'imam nikahı ile evlendirildiği’ Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli ile tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel, ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

Duruşma öncesi çok sayıda kadın örgütü temsilcisi adliye önünde açıklama yaptı. Kadınlar, adil yargılama taleplerini dile getirirken küçük yaşta kız çocuklarına istismara yıllarca göz yumulmasını ve kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlem alınmamasını eleştirdi.

Duruşma öncesinde adliye koridorlarında gerginlik

Bu arada, duruşma öncesinde, mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı ve basın mensupları koridora alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Ancak adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermedi. Avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında bu nedenle tartışma yaşandı.

Ne olmuştu?

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin 6 yaşından beri 29 yaşındaki Kadir İstekli'nin istismarına uğradığı, anne ve babasının “dini nikah” adı altında istismara izin verdiği ortaya çıkmıştı.

H.K.G’nin şikâyeti üzerine başlatılan ve iki yıl boyunca raflarda bekleyen soruşturma, kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine davaya dönüşmüştü.

Savcı Ercan Ateş’in hazırladığı iddianamede, Kadir İstekli hakkında “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis, baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel hakkında da “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Gümüşel ve İstekli’nin tutuklu bulunduğu davanın ilk duruşması bugün görülecek. (ANKA)

Gündem