Hacer Foggo: Ekonomik krizden dolayı 1 milyon öğrenci okulunu bıraktı

Hacer Foggo: Ekonomik krizden dolayı 1 milyon öğrenci okulunu bıraktı
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, STK ve siyasi partileri eleştirerek, "İnsanlar o yokluğu, yoksulluğu yaşarken ne kadar kapılarını çaldık? Siyaset, sadece yoksul mahalleye gidip, fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşmak olmamalı" dedi.

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, Van’da düzenlenen "Askıda Hayatlar" konulu söyleşiye katıldı.

Foggo, “Bu salonda oturan herkes yoksulluk sınırın altında yaşıyor. Yoksulluk sınırı 22 bin, açlık sınırı 7 bin liraysa ya açlık sınırının altında ya da yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Aslında hepimiz yoksuluz ve yoksunuz diyebiliriz. Bundan 10 yıl önce ‘çalışan yoksuluz’ diye bir gündem konumuz yoktu. Ama bugün çalıştığımız halde asgari ücret ile ayakta kalmanız mümkün değildir. Sosyal güvencesiz günlük iş yapıyorsanız, artık açlık sınırının altında yaşıyorsunuz demektir. Aslında yoksulluk dediğimiz şey, bir erişememe halidir" dedi.

STK ve siyasi partileri eleştiren Foggo, "İnsanlar o yokluğu, yoksulluğu yaşarken ne kadar kapılarını çaldık? Bence herkesin kendini sorgulaması gerekir. Siyaset, sadece yoksul mahalleye gidip, fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşmak olmamalı. Mahallelinin bir isteği üzerine bir belediye başkanı ve STK temsilcisi mahallenin bir eksiğini karşılıyorsa, halkı dinleyip bir şeyler yapıyorsa, vatandaş bunu sorguluyorsa o zaman o gerçek siyasetçidir" diye konuştu.

Foggo, vatandaşların yoksulluğun kader olmadığını sorgulaması gerektiğini ifade ederken, "Açlık ve yoksulluk o kadar derinleşti ki sosyal yardımlar olmazsa olmaz. Ama yeterli mi, oda tartışılır. İkincisi; sosyal yardımlar hiçbir partinin cebinden çıkmıyor. Sosyal yardımlar, devletin verdiği, sizin hakkınız olan ve vergilerinizden kesilen şeylerdir" dedi.

"30 yaşına kadar yoksul olarak gelmişse o çarktan kurtulma şansı yok"

Yetersiz beslenmenin öğrenme güçlüğüne neden olduğunun altını çizen Foggo, "Yapılan araştırmalarda yoksul bir hanede büyüyen çocuğun 30 yaşına kadar yoksul olarak geldiğinde bir daha o çarktan kurtulma şansının az olduğu ve ömür boyu o yoksulluğa mahkum olduğunu öğrenmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ekonomik krizden dolayı 1 milyon öğrenci okulu bıraktı"

Foggo, şöyle konuştu: "Aile Bakanlığı’nın açıkladığı, Türkiye’de sürekli yoksulluk oranı yüzde 13,8. Bu sürekli yoksulluk denilen şey, bir ailenin 5 yıldan daha fazla yoksul olmasıdır. Ve bunun nesiller boyu, çocuklara miras olarak devem etmesidir. Asıl mücadele edilmesi gereken şey budur. Ekonomik krizden dolayı 1 milyona yakın öğrenci okulunu bırakıp çalışmaya başlamış durumdadır. O yoksulluk mirasını çocuklar sırtlarına almış demektir."

Hacer Foggo, herkesin gelecek kaygısı olduğunu, güvencesiz, yalnız ve çaresiz hissettiğini anlattı.

Foggo, şöyle devam etti: "Temel mesele şu; bir avuç zenginin gittikçe bu yoksulluk üzerinden zenginleşmesi değil, o paylaşılan kaynağın eşit biçimde dağıtılması sorunu var. Sosyal devlet dediğimiz şey budur. Öncelikle kendi vatandaşını, kendi yurttaşını, kendi öğrencisini düşünen devlet. Hedefimiz, insanların onurlu bir şekilde ayakta durup geçimini sağlaması ama şuradan baktığımızda Türkiye’de nerdeyse yüzde 80 insanlar yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu gerçekliği göz önünde bulundurmamız gerekir." (ANKA)

Gündem