Hadim'de mermer ocağına verilen 'ÇED gerekli değil’ kararı iptal edildi

Hadim'de mermer ocağına verilen 'ÇED gerekli değil’ kararı iptal edildi
Konya’nın Hadim ilçesinde su kaynaklarının yoğun olduğu ve ayrıca eski bir yerleşime ait kalıntılar bulunan orman arazisinde özel bir şirket tarafından açılması planlanan mermer ocağı için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararını mahkeme iptal etti.

Konya’nın Hadim ilçesindeki Şaban Dağı’nda özel bir madencilik şirketine mermer ocağı izni verildi. Konya Valiliği’nin Ağustos 2022’de verdiği 'ÇED Gerekli Değildir' kararı, yöre halkı ve üretici kooperatifi tarafından yargıya taşındı.

Sol.org’dan Yusuf Yavuz’un haberine göre, davaya bakan Konya 2. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi heyeti, proje sahasında yaptığı incelemede Roma ve Selçuklu dönemine ait seramik parçaları ile eski bir yerleşime ait kalıntılar tespit etti.

Anıtsal nitelikteki ardıç, karaçam ve Toros göknarı ağaçlarının bulunduğu proje sahası ve çevresinde yeraltı suyu kaynakları ile kiraz bahçelerinin de bulunduğu belirtildi.

Bilirkişi raporuna dayanarak, bölgede mermer ocağı açılmasının telafisi imkânsız zararlar doğuracağına hükmeden mahkeme, hukuka aykırı bulduğu “ÇED Gerekli Değildir” kararını oy birliği ile iptal etti.

470 dekarlık ormanlık alanda açılmak istenen mermer ocağının, yöredeki insanların gelirlerinde düşme ve geçim kaynaklarında azalmaya sebep olacağının altı çizilen mahkeme kararında, “Proje uygulandığı takdirde; canlıların varlığını sürdürebilmesi için büyük önem taşıyan suyu bünyesinde taşıyan akifer zarar görecektir. Bu da tarımsal yaşam ve hayvancılık üzerinde olumsuz etki yaratacaktır” ifadelerine yer verildi. (Kısa Dalga)

Gündem