Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde

Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde
8 aydan az bir süre Merkez Bankası Başkanlığı görevinde kalan ve görevinden istifa eden Erkan'ın ayrışığı için "Erkan ve Şimşek'in Erdoğan'ı U dönüşüne ikna etmeleri Türkiye'deki en büyük başarı öykülerinden biri" değerlendirmesinde bulunuldu.

7 ay 23 gün görevde kalan, Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünyanın gündemine de girdi.

Dünya medyası, Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olduğunu vurgularken Erkan'ı Türk ekonomisinin dünya için endişe verici gidişatında Erdoğan'ı U dönüşüne ikna eden ekonomi yönetiminin baş mimarlarından biri olarak tanımladı.

Reuters: TCMB Başkanı, ailesini koruma ihtiyacını gerekçe göstererek istifa etti

"Türkiye ekonomisinin dümenindeki personel değişiklikleri, Erkan'ın agresif faiz artışlarının, Türkler için yıllar süren bir hayat pahalılığı krizinin ardından enflasyon beklentilerini soğutmaya başladığı sırada geldi" diye yazan Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden aldığı son dört Merkez Bankası Başkanı'nı hatırlattı; "Erdoğan son dördünü görevden alarak kurumun bağımsızlığını aşındırdı ve işlevsizliğe dair endişeleri körükledi" ifadelerini kullandı.

Erkan'ın istifasının ardından göreve getirilen Fatih Karahan için ise "Eski bir New York Merkez Bankası ekonomisti olan Karahan, Temmuz ayında yardımcılığa atandı ve parasal sıkılaştırmanın mühendisliğinde büyük rol oynayan yetenekli bir halef olarak görülüyor" denildi.

WSJ: Büyük dünya ekonomisinde türbülans

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Erkan'ın istifasını "son yıllarda bir dizi ekonomik kriz yaşayan büyük bir dünya ekonomisindeki son türbülans" olarak nitelendirdi.

"Türkiye'deki ekonomik istikrarsızlığın son yıllarda küresel bir endişe konusu haline geldiğini" yazan gazete, şu ifadeleri kullandı:

"Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Erkan'ın atanması, kısmen Erdoğan'ın ekonomi yönetimi üzerindeki kontrolünün artması nedeniyle yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini azalttığı yılların ardından piyasa güvenini yeniden tesis etmeyi amaçlıyordu"

WSJ haberinde "Erkan'ın istifası, Türk medyasının kendisini ve ailesini merkez bankası personelini kişisel meseleleri için kullanmakla suçladığı haftaların ardından geldi. Haberlerde ayrıca babasının banka işlerine karıştığı da iddia edildi" ifadelerine yer verildi.

The Financial Times: Değişimin ana mimarlarından biriydi

The Financial Times (FT) gazetesi, Erkan ile ilgili "Eski Goldman Sachs bankacısı, Haziran ayında başlayan ve yabancı yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye piyasalarına geri çekmeye başlayan daha geleneksel ekonomi politikalarına doğru büyük bir değişimin ana mimarlarından biriydi" ifadelerini kullandı.

Gazete, Erkan'ın geçtiğimiz haftalarda babasına Merkez Bankası'nda gayri resmi bir rol verildiği iddiaları nedeniyle ciddi eleştirilere maruz kaldığını hatırlattı.

Bloomberg: Bakanlık, Erkan'ın istifasının kişisel kararı olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hafize Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'i ekonominin dümenine oturttuktan sonra TL'nin yüzde 23 değer kaybettiğini yazan Bloomberg, Erkan'ın göreve getirilmesini ise "bu revizyon, yabancı yatırımı çekmek amacıyla faiz oranlarının agresif bir şekilde yükseltilmesini ve para biriminin daha serbest bir şekilde işlem görmesine izin verilmesini içeriyordu" ifadeleriyle açıkladı.

Erkan'ın istifasının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından "tamamen kişisel ve kendi takdirine bağlı" olarak değerlendirildiğini yazan gazete, Bakanlık açıklamasının "Erdoğan'ın ekonomi ekibimize ve programımıza güveni ve desteği tamdır" kısmını öne çıkardı.

AFP: Erkan ve Şimşek'in Erdoğan'ı U dönüşüne ikna etmeleri Türkiye'deki en büyük başarı öykülerinden biri

AFP, Erkan'ın istifasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanmasını "Görev değişikliği, Erdoğan'ın yıllarca süren mali çalkantıların ardından piyasa ekonomisine olan yeni bağlılığını devam ettirecek gibi görünüyor" şeklinde açıkladı.

Erkan'ın Batılı yatırımcılardan büyük övgü aldığını aktaran AFP, "Ancak 44 yaşındaki Erkan, babasının bankada yetkisiz personel kararları almasına izin verdiği iddiasıyla sosyal medyada ve bazı muhalif yayınlarda sert eleştirilere maruz kaldı" diye yazdı.

"Analistler Erkan ve Şimşek'in Erdoğan'ı ekonomik bir U dönüşü yapmaya ikna edebilmelerini Türkiye'nin son yıllardaki en büyük başarı öykülerinden biri olarak görüyor" ifadelerini kullanan AFP, "Merkez Bankası, Erdoğan'ın iktidarının ikinci on yılında bağımsızlığını büyük ölçüde kaybetti" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Erkan'ın yerine atanan Fatih Karahan için ise "saygın bir eski NY Fed ekonomisti" ifadeleri kullanıldı.

Forbes: Enflasyon röportajı Erdoğan'ı kızdırdı

Erkan'ın Ahmet Hakan'a verdiği röportajında yüksek enflasyon yüzünden İstanbul'da kiraların ödenememesi nedeniyle ailesinin yanına taşındığını söylemesinin Erdoğan'ı kızdırdığını yazan Forbes, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Erkan'a ilişkin açıklamasını hatırlattı.

Bakanlık, Erkan'ın kararının "tamamen kişisel ve kendi takdiri" olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın "ekonomi ekibine ve programına güven ve desteğinin tam olduğunu" açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, 7 ay 23 gün sonra istifa etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "affını" talep eden Erkan, istifa metninde, hakkında son dönem ortaya atılan iddialara ilişkin olarak "itibar suikastine uğradığını" ifade etti. İstifa duyurusundan bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından jet hızıyla açıklama geldi. Erkan’ın aldığı kararın şahsi olduğunu söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, "Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" dedi.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu. (Kısa Dalga)

Ekonomi