Hakkari milletvekillerinden 5 yaşındaki Erdem için açıklama: Tarafsız ve etkili soruşturma yürütülmeli

Hakkari milletvekillerinden 5 yaşındaki Erdem için açıklama: Tarafsız ve etkili soruşturma yürütülmeli
Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, askeri aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 5 yaşındaki Erdem’in ölümüyle ilgili etkili bir soruşturma yürütülmediğini belirterek, “Yargı makamlarının yargılama esnasındaki pasif ve etkisiz eylemleri ile sanıklar hakkında tutuklama talep etmeme veya bu yöndeki talepleri reddetme hususları ise failleri korumak yönünde bir algıya sahip olduklarını göstermektedir” dedi.

Yeşil Sol Parti milletvekilleri, Hakkari'de 5 yaşındaki Erdem Aşkan'ın bir askeri aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Yeşil Sol Parti Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Türkmen ile Hakkari milletvekilleri Öznur Bartın, Vezir Coşkun Parlak ve Onur Düşünmez’in düzenlediği basın toplantısında, bölgede askeri araçların çarpması sonucu yaşamını yitiren çocukların fotoğrafları taşındı.

Açıklama yapan Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, 7 Haziran’da Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ın, annesi ve kardeşi ile birlikte karşıdan karşıya geçmek isterken askeri jandarma personeline ait aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Düşünmez, “Erdem AŞKAN’ın bedeni aracın çarpması sonucu metrelerce sürüklenmiş ve olay yerinde yaşamını yitirmiştir. Ayrıca olay yerine toplanan ailesi ve çevredeki kalabalık, araç sürücüsü A.K.P. tarafından silahla tehdit edilerek çocuğa müdahale konusunda ayrıca aksaklığa neden olmuştur” dedi.

“Polis taraflı tutanak tuttu”

Polis tarafından hazırlanan kaza tespit tutanağında, ailenin üst geçit ya da yaya geçidini kullanmadığının belirtildiğini, ancak bölgede üst geçit ya da yaya geçidi olmadığını kaydeden Düşünmez, tutanakla ilgili “Taraflı bir tutum sergilenerek doğru olmayan ibarelerle hukuka aykırı bir biçimde kusur çocuğa yükletilmiştir” dedi.

Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan araç sürücüsü A.K.P’nin söz konusu tutanak gerekçe gösterilerek serbest bırakıldığını da hatırlatan Düşünmez, “Şüphesiz ki araçları kullanan kamu görevlilerinin, yerleşim yerleri içerisinde başta sürat, tedbirsizlik ve dikkatsizliği de aşacak bir şekilde kurallara riayet etmeksizin araç kullanmaları yaşam hakkının ihlaline sebebiyet vermektedir. Yaya geçişine dair tedbirlerin alınmadığı caddede aracı azami hızın üstünde kullanan kamu görevlisi personelin ne derece pervasız olduğunun açık göstergesidir. Olayın meydana geldiği yolda devletin almadığı önlemler çocuğun yaşam hakkının ihlaline sebep olmuştur” dedi.

Devletin kamu gücünü kullanan kurum ve kişiler bir çocuğun ölümüne neden olmamalı, devlet önce öldürmeme yükümlülüğünü kendisi yerine getirmelidir. Negatif yükümlülük sadece kasıtlı öldürme halinde değil, taksirle öldürme eylemlerini de içermektedir. Öldürme yasağına kişinin yaşamını tehlikeye atmaktan kaçınma görevi de dâhildir. Devlet pozitif yükümlülük kapsamında öldürmelere karşı etkin şekilde caydırıcılık sağlayan hukuki ve idari düzenlemeleri yapmalıdır.

Fail korunuyor mu?

Ayrıca etkili bir soruşturma yürütülmemesini eleştiren Düşünmez, “Yargı makamlarının yargılama esnasındaki pasif ve etkisiz eylemleri ile sanıklar hakkında tutuklama talep etmeme veya bu yöndeki talepleri reddetme hususları ise failleri korumak yönünde bir algıya sahip olduklarını göstermektedir” dedi.

“Açığa alınmalı ve yargılanmalı”

İçişleri Bakanlığı ile adli ve idari makamları bu ve benzeri çocuk ölümlerine dair tarafsız, etkili ve hızlı bir soruşturma yürütmeye davet eden Düşünmez, “Bu suçun sorumluları derhal açığa alınmalı ve yargı önüne çıkartılmalıdır. Adli ve idari makamlar daha önce yaptıkları gibi, olaydan sorumlu kamu görevlilerini koruma ve kollamaktan vazgeçmeli, etkin soruşturmalarla olaylar açığa kavuşmalı ve bu olayın soruşturması benzerlerinin akıbetine uğramamalıdır” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem