Hamas’a ‘terörist’ demeyen BBC, İngiliz hükümetinin hedefinde

Hamas’a ‘terörist’ demeyen BBC, İngiliz hükümetinin hedefinde
BBC, İngliiz hükümetinden gelen eleştirilere rağmen, İsrail'deki son saldırılarla ilgili haberlerinde Hamas militanlarını "terörist" olarak tanımlamama kararını savundu.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların başlaması sonrası Hamas dünya gündeminde geniş yer buluyor.

Batı medyası Hamas'ı tanımlarken 'terörist' ifadesine sıkça yer verirken İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'nin Hamas dahil hiçbir örgüt için "terörist" tanımı kullanmaması, İngiliz kamuoyunda tartışmalara neden oldu

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, BBC’nin terörist dememe politikanın "utanç verici" olduğunu söyledi.
Shaapps, BBC'ye verdiği demeçte "Dışarı çıkıp masum insanları, bebekleri, festival müdavimlerini, emeklileri katleden" Hamas'ın Birleşik Krallık'ta yasaklı bir örgüt olduğunu, yani hükümetin bu örgütü resmi olarak desteklenmesi yasadışı bir terör örgütü olarak gördüğünü söyledi.
Shapps, "Onlar özgürlük savaşçısı değiller, onlar militan değiller, onlar saf ve basit teröristler ve BBC'nin web sitesine girip hala silahlı adamlardan ve militanlardan bahsettiklerini ve onlara terörist demediklerini görmek dikkat çekici" dedi.

Dışişleri Bakanı James Cleverly ve Kültür Bakanı Lucy Frazer da BBC’yi politikasını gözden geçirmeye çağırırken, İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer BBC'nin bu kelimeyi "neden kullanmadığını açıklaması gerektiğini" söyledi.

Starmer BBC'ye verdiği demeçte "Ben 'terörizm' ve 'terörist' dedim ve bana göre tanık olduğumuz şey açıkça budur" dedi.

Bir BBC sözcüsü şunları söyledi: "Kullandığımız dili her zaman çok ciddiye alırız.
"Yayınlarımızı izleyen ya da dinleyen herkes 'terörist' kelimesinin birçok kez kullanıldığını duyacaktır - bu kelimeyi kullananlara, örneğin Birleşik Krallık Hükümetine atfediyoruz.
"Bu, onlarca yıldır kullanılan bir yaklaşımdır ve diğer yayıncıların yaklaşımıyla da uyumludur.
"BBC editoryal açıdan bağımsız bir yayın kuruluşudur ve görevi, izleyicilerimizin kendi kararlarını verebilmeleri için 'sahada' neler olup bittiğini tam olarak açıklamaktır."

'Bırakın izleyiciler karar versin'

BBC'nin deneyimli dış haberler muhabiri John Simpson "birine terörist demek taraf tutmak anlamına gelir" dedi.

Eleştirilere X'te yayınladığı bir yazıyla yanıt veren Simpson "İngiliz siyasetçiler BBC'nin neden 'terörist' kelimesini kullanmaktan kaçındığını çok iyi biliyor ve yıllar boyunca birçoğu özel olarak bunu kabul etti, Birine terörist demek, taraf tuttuğunuz ve durumu gereken tarafsızlıkla ele almayı bıraktığınız anlamına gelir. BBC'nin görevi gerçekleri izleyicilerinin önüne koymak ve onların ne düşündüklerine dürüstçe ve laf kalabalığı yapmadan karar vermelerini sağlamaktır" dedi.

BBC yayın ilkeleri ne diyor?

Kurumun yayın ilkeleri "terörist" kelimesinin "anlamaya yardımcı olmaktan ziyade bir engel" olabileceğini söylüyor:
Ne olduğunu anlatarak eylemin tüm sonuçlarını izleyicilerimize aktarmalıyız.
Faili özellikle tanımlayan 'bombacı', 'saldırgan', 'silahlı adam', 'adam kaçıran', 'isyancı' ve 'militan' gibi kelimeler kullanmalıyız.
Başkalarının dilini kendi dilimiz gibi benimsememeliyiz; bizim sorumluluğumuz objektif kalmak ve izleyicilerimizin kimin kime ne yaptığı konusunda kendi değerlendirmelerini yapabilmelerini sağlayacak şekilde haber yapmaktır."

Dünya