Hande Fırat, Türkiye'nin Gazze politikası değişiyor diye yazdı: Ankara'da tüm ihtimaller değerlendiriliyor

Hande Fırat, Türkiye'nin Gazze politikası değişiyor diye yazdı: Ankara'da tüm ihtimaller değerlendiriliyor
Gazeteci Hande Fırat İsrail-Filistin çatışmasında Ankara'nın tüm ihtimalleri değerlendirdiğini, artık "itidal" aşamasının geçtiğini “Artık durma noktası” dendiğini yazdı.

Gazeteci Hande Fırat Ankara'dan edindiği izlenimlerine yer verdiği köşe yazısında
Ankara tarafından yürütülen “İtidal” politikasında yeni bir aşamaya geçildiğini yazdı.

Fırat şunları kaydetti:

“Artık durma noktası” diyen Ankara’da tüm ihtimaller değerlendiriliyor. Temel mesele sivil ölümlerin bir an önce durdurulması. Ancak diğer yandan aşağıda sıralayacağım üç boyuta da dikkat çekiliyor.

Güvenlik boyutu

İsrail’in kara harekatının boyutunun ne olabileceği mercek altında. İsrailli bazı yetkililerin dediği gibi üç-dört ay sürebilecek bir harekat ister istemez bazı riskleri de beraberinde getirecektir. Her ne kadar İran savaşın yayılmasını istemese de, Hizbullah’ın olası bir müdahalesi bölgedeki gelişmeleri farklı boyutlara taşıyabilir. Kötü senaryo İran’ın böyle bir durumda Lübnan üzerinden İsrail’e karşı bir vekalet savaşı yürütmesidir.

ABD’nin savaş gemilerini bölgeye gönderme nedeni de zaten bu ihtimalden kaynaklanıyor. Edinilen bilgilere göre de ABD kapsamlı kara harekatını hemen başlatmak isteyen İsrail’e tam da bundan dolayı “Dur” dedi. Sonuçları iyi planlanmamış bir kara harekatının bölgede ve dünyada istenmeyen sonuçlara yol açabileceği endişesinden. Diğer yandan İsrail adeta bir “cambaza bak” oyunu sergiliyor. Kara harekatı hazırlıklarını göstere göstere yaparken, diğer yandan havadan Gazze’yi tarihte hiç görülmemiş bir vahşetle bombalıyor, sivilleri katlediyor.

Ekonomik boyutu

Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyanın büyük ekonomileri dahil birçok ülke enflasyonu düşürmek ile uğraşıyor. Yeni bir bölgesel savaş petrol ve doğalgaz fiyatlarını artıracağı gibi, dünya ekonomisini alt üst edecektir. Küresel ve bölgesel aktörlerin ekonomik açıdan da savaşın yayılmasına karşı çıkacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Siyasi boyut

İsrail son yıllarda İbrahim Anlaşmaları ile hem Arap dünyası ile normalleşmenin kapılarını açmış, hem de ekonomik ve ticari olarak da ikili ilişkiler kurmuştu. İsrail’in bir anlamda bölgedeki resmi yalnızlığı son bulmuştu. Savaşın devam etmesi ve İsrail’in durmaması bile bir süre sonra liderlerine rağmen Arap ülkelerinin tamamını normalleşmenin tam da karşısına taşıyacağı, taşımak zorunda bırakacağı da söylemek yanlış olmayacaktır. (Kısa Dalga)

Gündem