Hande Fırat’ın eşine 'Ukrayna'yı dolandırma' soruşturmasında 26,5 yıl hapis cezası talebi

Hande Fırat’ın eşine 'Ukrayna'yı dolandırma' soruşturmasında 26,5 yıl hapis cezası talebi
Gazeteci Hande Fırat’ın eşi Murat Özvardar hakkında Ukrayna’yı 5,1 milyon dolar dolandırdıkları iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 22 yıldan 6 aya kadar hapis cezası istendi.

Ukrayna'ya askeri ve insani yardım malzemesi tedarik edecekleri vaadinde bulunarak Ukraynalı yetkili Volodymr Krakovetskyı'den para aldıkları iddia edilen 6 kişi hakkında 26'şar yıl 3'er ay hapis istemiyle dava açıldı.

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, Ankara Başsavcılığı, aralarında gazeteci Hande Fırat’ın eşi Murat Özvardar’ın da bulunduğu 6 kişi hakkında “Birden faza kişi tarafından zincirleme biçimde dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçundan iddianame düzenledi.

'Bana İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğraflarını gösterdi, güvendim'

İddianamede, 4 şüpheli hakkında 26 yıl 6 ay, 2 şüpheli hakkında ise 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. Şüphelilerin kamu görevlileri ile ilişkileri olduğunu söyleyerek dolandırıcılık eylemini gerçekleştirdikleri öne sürüldü. Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyı, kendisini dolandırdığını iddia ettiği Koray Altınel için, “Bana İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğraflarını gösterdi. Güvendim ve prensipte anlaştık. Yapılan anlaşmadan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan ve İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey makamlar ile MİT’in de haberdar olduğunu söyledi. Parayı gönderdikten sonra irtibatımız kesilmeye başladı. Şikayetçiyim” demişti.

5.1 milyon dolar ödeme yaptıktan sonra Altınel'e ulaşamadı

Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyı, Türk iş insanları tarafından dolandırıldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş ve ifadesinde, gazeteci Hande Fırat’ın eşi iş insanı Murat Özvardar aracılığıyla tanıştığı Koray Altınel ile miğfer, çelik yelek ve silah alımı için anlaştıklarını ancak toplamda 5.1 milyon dolar ödeme yaptıktan sonra Altınel’e ulaşamaz hale geldiğini anlatmıştı. Şikayet üzerine başlatılan soruşturmada Altınel ve Özvardar’ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmış, Altınel’in hesaplarına da bloke konulmuştu.

1 buçuk yıldır devam eden soruşturma tamamlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaklaşık 1.5 yıldır devam eden soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, aralarında Altınel ve eşi Neşe Altınel ile Özvardar’ın da bulunduğu 6 kişi hakkında dava açtı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, şüpheliler Koray Altınel, Murat Özvardar, Bülent Aygün ve Mehmet Dağlar “Birden faza kişi tarafından zincirleme biçimde dolandırıcılık”, Hakan Kaan Hasdal ve Neşe Altınel ise bu suçun yanı sıra “resmi belgede sahtecilik” ile suçlandı.

Müşteki ve mağdurları ikna için malzeme alım satım sözleşmeleri düzenlemişler

İddianamede, Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyı’nin şüpheliler hakkındaki ifadesi ve aralarındaki yazışma ve kayıtlara yer verildi. Aslında ellerinde savaş malzemeleri olmadığı halde, bu malzemelerin olduğunu taahhüt ettikleri kaydedilen iddianamede, “şüphelilerin ‘amaçlarının savaş halinde bulunan bir ülkenin insanlarına yardım etmek olduğunu’ söyleyerek, müşteki ve mağdurları ikna için malzeme alım satım sözleşmeleri düzenledikleri” ifade edildi. İddianamede, şüphelilerin Rusya ile Çin arasındaki anlaşmalar gereği ambargoyu delmemek için bir kısım malzemeleri Çin’den ithal edeceklerini, bir kısım aparatları ise Türkiye’de temin ettikten sonra çelik yeleklere monte edebileceklerini söyleyerek zaman kazandıkları, bu arada da müşteki ve mağdurlardan para temin ettikleri anlatıldı.

Paranın bir kısmı iade edildi

“Yapılan soruşturma sırasında şüphelilerin devlet büyükleri ile ilişkilerinin olduğunu söyleyerek karşı tarafı dolandırmak ve zarara uğratmak amacıyla irade birliği içerisinde ve iştirak halinde hareket ettikleri” anlatılan iddianamede, bu şekilde Ukrayna Devleti yetkilileri ve vatandaşlarından 5.1 milyon dolar para aldıkları, ancak Koray Altınel’in hesaplarına konulan blokaj kararının kaldırılması sonrasında bu paraların bir kısmının iade edildiği kaydedildi.

Müşteki ve mağdurların şikayetleri devam ediyor

İddianamede, iadenin kısmen yapılmış olması nedeniyle müşteki ve mağdurların şikayetlerinin devam ettiği ifade edilerek, şüphelilerin “Birden faza kişi tarafından zincirleme biçimde dolandırıcılık” suçundan 26 yıl 6 aya kadar hapis ve 5 bin 625 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması istendi. Şüpheliler Hakan Kaan Hasdal ve Neşe Altınel’in ise yapılan aramalarda ele geçirilen sahte belgeler nedeniyle “resmi belgede sahtecilik” suçundan ayrıca 5 yıl hapse mahkum edilmesi talep edildi.

Dava, önümüzdeki günlerde Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. (Kısa Dalga)

Gündem