Hayat pahalılığına 'artık yeter' dediler

Hayat pahalılığına 'artık yeter' dediler
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Açlar, yoksullar, emekçiler, emekliler olarak insanca bir ücret, insanca bir yaşam istiyoruz” dedi.

Ankara’da, pek çok sivil toplum kuruluşu, Tüketici Hakları Derneği’nin çağrısı ile “açlığı, yoksulluğu ve hayat pahalılığını” protesto etti.

Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında "Açlığa, yoksulluğa, hayat pahalılığına karşı bir aradayız" pankartı açıldı. Pankartta imza olarak "Açlar, Yoksullar, Emekçiler" yazması dikkat çekti.

"Cumhuriyet tarihinin en ağır açlık ve yoksulluğu"

Sivil toplum örgütleri adına açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, "Bugün ülkemizde Cumhuriyet tarihinin en ağır açlığı ve yoksulluğu yaşanmaktadır. Nüfusun yüzde 98’i açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürmektedir. Yaşanan açlık ve yoksulluğun baş nedeni ise halkın – tüketicilerin aleyhine olan ekonomik ve sosyal politikalardır. Yağmur gibi yağmaya devam eden zamlardan ve pahalılıktan açlık ve yoksulluk patlamış durumdadır. Halkın – tüketicilerin ezici çoğunluğunun satın alma güçleri temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemektedir" dedi.

Halkın, açlığa ve yoksulluğa terk edildiğini söyleyen Çakar, bu durumun Anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.

"Yeter artık"

Çakar, şöyle devam etti:

"Bugün, ülkemizde gelir dağılımı bir avuç sermayenin yararına, halkın ezici çoğunluğunun ise aleyhinedir. Bu nedenle, sermayenin yararına halkın aç ve yoksul bırakılması insanlık suçudur. Zamlar ve pahalılık ile açlık ve yoksulluk sınırının altında geliri olan ailelerin çocukları beslenemiyor, gelişemiyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme sağlıksızlıklara ve hastalıklara neden oluyor.

"Yeter artık diyoruz. Halkı aç ve yoksul bırakan ekonomik politikalar terk edilsin. Hükümete ve ülke yönetimine sesleniyoruz; zamlar geri alınsın. Dolaylı vergiler en haksız tüketici vergisidir, kaldırılsın. Halkın sırtından sermayenin palazlanmasına ve tekellerin vurguncu düzenine son verilsin. Halkı aç ve yoksul bırakan vurguncu düzeni değiştirmek zorundayız. Zamlarla halkı soyanlardan ve soyduranlardan hesap sorulacak."

İnsanca bir yaşam istediklerini dile getiren Çakar, "Bunun için, emeklilerin ve çalışanların ücretleri yoksulluk sınırının üstüne çıkarılsın. Açlığı, yoksulluğu ve işsizliği giderecek politikalar acilen yürürlüğe konulsun. Halkın temel ihtiyaçları ve KİT’ler kamulaştırılsın" dedi. (ANKA)

Gündem