HDP Eş Genel Başkanı Sancar: "İktidara kaybettirecek olan biziz”

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: "İktidara kaybettirecek olan biziz”
HDP İstanbul il Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu ülkenin halklarının büyük barışa, güçlü demokrasiye ihtiyacı var. Bu ülkenin emekçilerinin yoksullarının aşa, işe ve refaha ihtiyacı var. Mağdurların, ezilenlerin, adalete ve onurlu bir yaşama ihtiyacı var. HDP bunun içindir" dedi.

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü 4. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi.

Küçükçekmece'de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir, Cengiz Çiçek, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, EMEP, Sol Parti, Halkevleri, EHP, TÖP,  Köz ve Kaldıraç dergisi temsilcilerinin yanı sıra HDP milletvekilleri katıldı.

HDP İstanbul İl Örgütü 4’üncü olağan kongresini “Şimdi HDP zamanı” sloganıyla yaptı.  Kongrede “Üçüncü Yol” vurgusu öne çıkarken, cezaevlerinde tecrit de protesto edildi. Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Halkların ortak gücü burada. Kurduğumuz bu 3. yol demokrasiye, barışa, adalete giden 3’üncü yol büyüyor, genişliyor, dalga dalga geliyor. Bu ülkede yeni başlangıcı da bizler kuracağız” dedi.

Kongre salonunda, Kandıra 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde yaşamını yitiren Garibe Gezer de anıldı ve “Garibe Gezer ölümsüzdür” sloganı atıldı. 

SANCAR: HALKLARIN BARIŞA, DEMKRASİYE İHTİYACI VAR

İl eş başkanlığına MYK üyeleri İlknur Birol ile Ferhat Encü'nün aday olduğu kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu ülkenin halklarının büyük barışa, güçlü demokrasiye ihtiyacı var. Bu ülkenin emekçilerinin yoksullarının aşa, işe ve refaha ihtiyacı var. Mağdurların, ezilenlerin, adalete ve onurlu bir yaşama ihtiyacı var. HDP bunun içindir. HDP özgürlük, barış, demokrasi, ekmek, iş aş, onur için vardır” dedi. Sancar, “Bu ülkede yeni başlangıcı, onurlu yaşamın, adil bir düzeninin inşasını mutlaka gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

İktidarın baskı politikalarına işaret eden Sancar, "Operasyonlar düzenlesin ama bizde korkunun zerresinin olmadığını çok iyi biliyor. Bu iktidara bir kez  daha hatırlatalım; kumpas davalarınız sökmedi: Kobane davası adı altında, çürük, yüz karası bir kumpas davası başlattınız ama yoldaşlarımız mahkeme salonunda tarihin karşısında halkın vicdanında sizleri yargılamaya devam ediyor” dedi.

“GİDİN YOLSUZLUKLARIN HESABINI VERİN”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesinin ardından Cizre’de yaşanan baskın ve gözaltıları hatırlatan Sancar, “Bu kumpası çökerttik, daha da çökerteceğiz. Kumpasa doymuyorlar. Cizre’de 3 gündür büyük bir kumpasın peşindeler. Milletvekilimiz üzerinden olmadık iftiralar ortaya atıyorlar. Cizre’yi karıştırmak, ülkeyi kaosa sürüklemek bunların şu an en önemli hedefidir. Cizre’de Soylu’nun işaret edip başlattığı kumpası başlarına yıkacağız. Önce gidin yolsuzlukların hesabını verin, çetelerle, mafyalarla kol kola yürüttüğünüz kirli işlerin hesabını verin” ifadelerini kullandı.  

İktidarın güç kaybettiğini belirten Sancar şunları söyledi:

“Pudra şekeri çeken kadrolarınıza o pudra şekerini, on binlerce tonla buraya taşıyan çetelerinize mutlaka bunun hesabını soracağız. Siz önce bunun cevabını verin. Mecliste buna cevap veremiyorlar. Sokakta bunun cevabını veremiyorlar. Yaptıkları tek şey var; kumpas, yalan dolan. Ama değirmenin suyu bitti. Halkların ortak gücü burada. Kurduğumuz bu 3. yol demokrasiye, barışa, adalete giden 3’üncü yol büyüyor, genişliyor, dalga dalga geliyor. Bu ülkede yeni başlangıcı da bizler kuracağız. Bu ülkede, bu iktidardan kurtuluşun yolunu bizler açacağız. İktidarı besleyen bu düzeni bizler değiştireceğiz.”

“GARİBE’Yİ ÖLDÜREN ZİHNİYETLE DENİZ’İ KATLEDEN ANLAYIŞ AYNIDIR"

“Garibe Gezer’i öldüren zihniyetle Deniz Poyraz’ı katleden anlayış aynıdır" diyen Sancar, tutuklu siyasetçilerin isimlerini sayarak, bunların siyasi rehine olduğunu söyledi.

İstanbul seçimlerini işaret eden Sancar, “O ağır darbeyi unutmadınız. Size tavsiyem unutmayın. Biz bu zalim iktidara, bu soyguncu talancı sisteme kaybettirmeyi iyi biliriz. Tabii ki kazanmayı da. Hem iktidara kaybettireceğiz hem bu ülkeye, bu ülkenin bütün halklarına kazandıracağız. İktidar kaybedecek ve ona kaybettirecek olan biziz” dedi.

İktidarın yeni ekonomik modeline gönderme yapan Sancar, “Bir avuç yandaşa, sermayeye aktarmak. Bir takım sermayedarı palazlandırmak, halkın yüzde 99’unu açlığa, yoksulluğa mahkum etmek. Ekonomik düzenlerinin tek tanımı budur” dedi.

“BU DÜZEN DEĞİŞECEK”

Halklar arasında, toplumun farklı kesimleri arasında, diyaloğu, müzakereyi kurmaya kararlı olduklarını anlatan Sancar şu ifadeleri kullandı:

“Bize düşmanlaştırdığınız insanlarla da konuşacağız. Kimin kaygısı varsa o kaygıyı gidermek bizim borcumuz. Kimin korkusu varsa o korkuyu ortadan kaldırmak bizim yükümlüğümüzdür. Göreceksiniz, bu yürüyüşün sonu büyük aydınlığa çıkacaktır. Bu düzen değişecek, bu iktidar gidecektir. Halkçı yönetimin temeli atılacak. Bu temeli bu ülkenin bütün emekçileri, ezilenleri, sömürülenleri hep birlikte atacağız. İflas ediyorlar. İflas ederken ülkeyi de çökertmek istiyorlar. Emekçiyi, yoksulu bu enkazın altında bırakmak istiyorlar. Kaynak yok diyorlar. Kaynak Saray’a giden israftadır. O israfı kesin, biz keseceğiz zaten. Bunu emekçi halka dağıtacağız. Emekçi halka adil paylaşım için rantiyecilerinize verdiğiniz kaynakların hepsini keseceğiz. O günler yakındır.”

“BÜYÜK BARIŞ HAREKETİNİ MUTLAKA KURMALIYIZ”

İktidarın savaş politikasına vurgu yapan Sancar, “Kürt sorununda güvenlikçi anlayış, militarist anlayış şiddet politikası bugüne kadar hiç kimseye hiçbir iktidara gün yüzü göstermedi. Bütün iktidarlar bu politika üzerinden yürüdükçe çöktüler. Şimdi de Kürt sorununda şiddeti, militarizmi ve inkarı, ırkçılığı, her gün  her alanda canlandıran bu iktidar çöküyor. Çünkü savaşla hiçbir iktidar ayakta kalmadı, kalamayacak” dedi.

Sancar, savaş politikalarına karşı birlikte demokratik çözümü ve barışı savunma çağrısı yaparak, “Zaten anlatacak hikayeleri yok. O nedenle saldırıyor, zulümden, baskıdan başka hiç bir şey kalmadı ellerinde, yalandan başka bir şey kalmadı ama büyük ve ortak hikayeyi yazacağız” dedi.

“KAPATMA DAVASINDAKİ SAVUNMAMIZI MEYDANLARDA YAZACAĞIZ”

HDP’ye açılan kapatma davasına değinen Sancar, dava sürecinde HDP’nin savunma süreci olduğunu belirterek, “Biz şimdi esas hakkındaki savunmayı yapacağız. Ama parti odalarında değil, hukuk büromuzda değil, savunmayı meydanlarda sizlerle birlikte yazacağız, sokakta tarlada fabrikada sizlerle birlikte yazacağız. Gençlerle, kadınlarla, emekçilerle yazacağız. O savunmanın kalemi tırnaklarımız, mürekkepleri alın terimiz, yürek suyumuz olacak. HDP’yi halkların sahiplenmesiyle yaşatacağız” dedi.

Sancar, umudun mücadele ile olacağını belirterek, Halil Cibran’ın, “Her kışın yüreğinde titreyen bir bahar vardır, her gecenin koyu perdesinin arkasında tebessümle bekleyen bir şafak vardır” dizelerini okudu. Sancar, “Bahar biziz, o şafak bizimle gelecek. Kazanacağız, serkeftin” dedi. (Evrensel, DHA)



Gündem