HDP Eşbaşkanı Sancar'dan TİP açıklaması: Ortak liste fikrinden vazgeçmedik ama ittifakı sürdürmek de önemli

HDP Eşbaşkanı Sancar'dan TİP açıklaması: Ortak liste fikrinden vazgeçmedik ama ittifakı sürdürmek de önemli
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı'nda yaşanan TİP tartışmasına ilişkin konuştu: "Meclis'te bir tek vekilin bile çok önemli olacağı bir dönem bekliyor bizi. O halde, en yüksek sayıya çıkarmak gibi bir hedef de gözetmeliyiz."

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın 14 Mayıs seçimlerine tek parti çatısı altında ortak liste ile gitmesi gerektiği yönündeki fikirlerini koruduğunu ancak ittifakın devamına da önem verdiklerini söyledi. Sancar, TİP'in, HDP'nin daha önce az oy farkla milletvekili kaybettiği yerlerde seçime girmeyeceğini ve ayrıca TİP adaylarının seçilebilir yerlerden Yeşil Sol Parti listesinde yer almasının da söz konusu olmadığını belirtti.

Sancar, katıldığı bir televizyon programında ittifaktaki son duruma ilişkin görüşlerini paylaştı.

TİP'in sadece 41 ilde değil, daha fazla ilde seçime gireceğini kaydeden Sancar "İttifak tartışmasının doğru yürütüldüğü kanısında değilim. Ya da ittifak içindeki tartışmalarla ilgili değerlendirmelerin yeterince bilgi ve sağlıklı bir yaklaşımla yapılmadığı gibi bir kanaatim var" dedi.

Bu seçimler herhangi bir seçim değil

Sancar şunları söyledi:

"Şu anda TİP'le yürüyen görüşmelerde de ittifakın toplamına, kazanımlarına hiçbir şekilde zarar vermeyecek formüller üzerinde titizlikle çalışılıyor. Biz ortak listenin en iyi çözüm olduğu fikrindeyiz. Bu fikrimiz MYK'de bir karar olarak da kabul edilmişti. Yani, kazanımları en üst düzeye çıkaracak asıl formül ortak liste, tek parti çatısı altında seçime girmek. Bu teklifimizi son ittifak buluşmasında da yine dostlarımıza ilettik. Görüşmeler yaptık. TİP ayrı listede girme kararından vazgeçmedi. Daha doğrusu, ayrı listeyle girme kararından vazgeçmediği ifadesi de yanlış anlamalara yol açabilir. Ortak liste fikrinden başka bir formül çalışmayı önerdi. Şimdi biz de bunu prensip olarak kabul ettik ama temel ölçütümüz şu olmalıdır dedik; bu seçimler herhangi bir seçim değil.

Elbette bütün toplumsal mücadeleler Meclis'te tükenmiyor. Ama istiyoruz ki gelecek dönem Meclis bizim gücümüz olmadan bu süreçleri işletemesin. Dolayısıyla Meclis'te bir tek vekilin bile çok önemli olacağı bir dönem bekliyor bizi. O halde, en yüksek sayıya çıkarmak gibi bir hedef de gözetmeliyiz. Çoğulcu bir Meclis grubu ama aynı zamanda sayısı yüksek ve anahtar konumda olan bir temsiliyet.

Fikrimiz değişmedi ama ittifak da önemli bir politik hedef

Buna giden yolda en iyi çözümün tek parti çatısı altında ortak liste girmek olduğu fikrindeyiz ve bu fikrimiz değişmiş değil ama ittifakı sürdürmek de bizim çok önem verdiğimiz bir politik hedeftir. Geldiğimiz noktada TİP ile yapılan görüşmelerde ortak listeyle girme kararını ikna olmadıklarını söyleyelim ama yapılan görüşmelerde veriler masaya yatırılıyor, ittifak ile girmenin herhangi bir kayıp yaratmaması için çok özenle bir çalışma yürütülüyor.

Yanlış anlaşılan bir durumu daha açıklığa kavuşturmam gerekiyor. TİP'in kendi amblemiyle girmesi halinde herhangi bir temsiliyet, bizim Yeşil Sol listede temsiliyet talebi yok. Herhangi bir şekilde TİP adaylarının seçilebilir yerlerden bizim listede yer alması da söz konusu değil.

Kayıp ihtimali olan durumları titizlikle yönetmek...

Şimdi geriye ne kalıyor? Kayıp ihtimali olan durumları titizlikle yönetmek. Orada da vardığımız mutabakatı hem sevgili Erkan açıkladı hem bizim arkadaşlardan da bilgi verildi ama çalışmalar devam ediyor. Son noktaya gelmiş değil. Son nokta 9 Nisan'dır, vekil listelerinin teslim edileceği tarihtir. Orada da bizim az oyla kaybettiğimiz kritik illerde TİP aday çıkarmamayı kabul ediyor. Bir örnek söylediniz mi hep onun üzerinden gidiliyor. Bizim bugüne kadar yüksek oy aldığımız ama çeşitli nedenlerle milletvekili çıkaramadığımız yerlerde TİP aday çıkarmayacak. Bunu bir mutabakata bağlamış durumdayız.

Öte yandan, 9 Nisan'a kadar başka gelişmeler de olabilir Türkiye siyasetinde. Bunları da bir şekilde dikkate alan bir süreç yürütüyoruz. Yani ola ki çok büyük bir gelişme olur diğer partilerde, diğer alanlarda, diğer aktörler bakımından söylüyorum, o zaman bunla ilgili bir çalışma da hızla yapılacak. İki şeyin altını tekrar çizmek gerektiği düşüncesindeyim. (Kısa Dalga)

Politika