HDP, hesaplarına bloke getirilmesine itiraz edecek

HDP, hesaplarına bloke getirilmesine itiraz edecek
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Av. Nuray Özdoğan, AYM’nin hesaplarına bloke getirilmesi kararının herhangi bir mevzuata dayanmadığını belirterek, yüksek mahkemeye itirazda bulunacaklarını bildirdi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Av. Nuray Özdoğan, AYM’nin partinin hazine yardımının yapıldığı hesaplarına bloke koymasına ilişkin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

“Siyaset tarihine kara leke olarak geçecek bir karara imza attı AYM” diyen Özdoğan, kararın AYM’de 7 üyenin karşı oyuna karşılık 8 üyenin kabulü ile alındığını hatırlattı.

Özdoğan, “Bu kararın içeriğinden anlıyoruz ki bu konu AYM içinde oldukça tartışılmış. Kararın içeriğine karşı oy veren üyelerin, karşı oy gerekçeleri bulunmamakta. Bize yapılan tebligatın içeriğinde de AYM kararı eksik” dedi.

“AYM kararında gerçekçe yok”

Kapatma davalarında kararların gerekçeli verilmesi gerektiğinin altını çizen Özdoğan, “CMK 141 bunu söyler. AYM, kararının içerisinde hiçbir gerekçeye yer vermemiştir. Kararda sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı talep dilekçesine atıfta bulunmuştur. Onun dışında bir gerekçe kararda göremiyoruz” dedi.

“Bu kararın verileceği bir mevzuat Türkiye’de yok”

Özdoğan, şöyle devam etti:

“Bu bir ara karar gibi yansıtılsa da nihai karara götüren bir kardır. Anayasa Mahkemesi ancak kapatma yönünde bir karar vermeyecek ise Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma yönünde karar verebilir. Ara karar şeklinde nihai karara etki eden bir karar veremez. Nihai karara etki eden, nihai kararı doğrudan belirleyen bir karar verdiğinde, bunu nitelikli çoğunluk dediğimiz üçte iki çoğunlukla almak zorundadır. Oy çokluğuyla alınan bu kararın hukuken geçerliliği yoktur.

“AYM, tedbir kararında gerekçe sunmadığı gibi talep kısmında da hangi gerekçelerle bu kararı verdiğini açıklamamaktadır. Yasal gerekçeye atıfta bulunmamaktadır. AYM, bu kararını Anayasanın hangi hükmüne dayanarak aldığına dair bir bilgi vermemektedir. Yargısal kararlarda hangi mevzuata dayandığınızı bildirmek zorundasınız. Hukuki gerekçesini yazmak zorundasınız. AYM gibi yargısal düzlemdeki en üst kurumun, verdiği kararda bir mevzuat hükmüne dayanamamış olması ilginç değil. Çünkü böyle bir kararı vereceği dayanak mevzuat yok. Kapatma davası devam ederken, partinin Hazine yardımını almasını engelleyeceği bir karar vermesine yol açacak bir mevzuat düzenlemesi Türkiye hukuk sisteminde yok. Olmadığı için de AYM, sadece kararını yazmış; kararın dayanağını, hukuki gerekçesini ve mevzuatını yazamamıştır.”

“Türkiye yargı sisteminin en önemli kurumu olan Anayasa Mahkemesi’nin siyasi zeminde hareket ettiğine dair bu veriler demokrasi ve hukuk adına utanç vericidir. Bu utançtan dönmek mümkündür” diyen Av. Özdoğan, itirazlarını Anayasa Mahkemesi’ne sunacaklarını bildirdi. (Kısa Dalga)

Gündem