HDP'den erken seçim hamlesi: "Yılbaşından sonra önergeyle Meclis’in gündemine getireceğiz"

HDP'den erken seçim hamlesi: "Yılbaşından sonra önergeyle Meclis’in gündemine getireceğiz"
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Karamollaoğlu’na, TBMM’deki muhalefet partilerinin ortak bir önergeyle erken seçim talebinde bulunmasını önerdiklerini söyleyen Pervin Buldan, “Bunu, eğer diğer siyasi partilerle de ortaklaşırsak yılbaşından sonraki dönemde bir önergeyle Meclis’in gündemine getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Karamollaoğlu’na, TBMM’deki muhalefet partilerinin ortak bir önergeyle erken seçim talebinde bulunmasını önerdiklerini söyleyen Pervin Buldan, “Bunu, eğer diğer siyasi partilerle de ortaklaşırsak yılbaşından sonraki dönemde bir önergeyle Meclis’in gündemine getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Karamollaoğlu ise "Bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmanın yollarını bu istişarelerle araştırıp geliştirmek, siyasilerin üzerine bir vecibe olarak düşmektedir" diye konuştu. 

Mithat Sancar ve Pervin Buldan, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan'dan oluşan HDP heyeti, Temel Karamollaoğlu ve parti yöneticileri ile bugün Saadet Partisi Genel Merkezi'nde görüştü. Görüşmenin ardından Buldan, Sancar ve Karamollaoğlu ortak basın toplantısı düzenledi.

ORTAK ERKEN SEÇİM ÖNERGESİ TEKLİFİ

Toplantıda konuşan Pervin Buldan, "Türkiye toplumunun, halklarının büyük ekonomik kriz yaşadığı dönemden geçiyoruz. Bu mevcut durum karşısında çıkışa ihtiyaç var ve bu çıkış muhalefet partilerinden bekleniyor. Biz de siyasi partiler ile görüşüp bir çıkış bulma yollarını istişare etmek istiyoruz" dedi. Buldan, Karamollaoğlu’na, muhalefet partilerinin ortak bir önergeyle seçim talebinde bulunmasını önerdiklerini duyurdu. Buldan, “Bunu, eğer diğer siyasi partilerle de ortaklaşırsak yılbaşından sonraki dönemde bir önergeyle Meclis’in gündemine getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Buldan, "İYİ Parti ile görüşme talebinde bulunmadık, gündemimizde İYİ Parti ile görüşme yok. Diğer muhalefet partileri ile görüşmelerimiz sürecek" açıklaması yaptı. 

"İKTİDAR, AYRIŞTIRMA POLİTİKALARI İLE VARLIĞINI SÜRDÜRMEK PROJESİNİ KORUYOR"

Mithat Sancar ise "Çözüm için ne yapılabilir arayışındayız. Muhalefet partilerine sorumluluk düştüğünü halk görüyor. HDP de bu sorumluluğun gereği olarak bu görüşme türünü başlattı" dedi ve şunları söyledi:

"Türkiye’nin içinden geçtiği ağır şartları içeride etraflıca konuştuk. Zor bir dönemden geçiliyor. Zor dönemin faturasının halkın büyük bir kesimine çıkarılmakta olduğunu görüyoruz. Bu politikaların faturası da yoksulluk ve açlık olarak halka çıkarıldı. Öncelikle bu krizin bir siyasi kriz olduğunu düşünüyoruz. Çözümün de öncelikle siyasi olduğunu savunuyoruz. Siyasi çözümünün de ilk adımının halkın hakemliğine başvurmak olduğuna inanıyoruz. Halkın bu enkazın altında kalmasını önleyecek ortak çalışmaları nasıl yürütebileceğimizi de konuştuk. Bize göre en önemlisi toplumsal barıştır. İktidar ayrıştırma, düşmanlaştırma politikaları ile varlığını sürdürmek projesini koruyor. Biz de diyoruz ki siyasi çıkışın ön şartı, büyük barış, toplumsal barıştır. Bu barış, iktidarın dayandığı temelleri de ortadan kaldıracaktır. Bu krizden siyasi çözümlerle çıkma konusundaki umudumuzu koruduğumuzu ciddi şekilde dile getirdik."

"DEMOKRASİNİN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMELİDİR"

Temel Karamollaoğlu da "Demokrasinin gereği yerine getirilmelidir ve bunun gereği olarak da biz bir araya gelip meselelerimizi mütalaa edecek ortamı her zaman oluşturmalıyız" dedi ve görüşmeye ilişkin şu açıklamaları yaptı:

ELBETTE FARKLI FİKİRLER OLACAKTIR: “Son zamanlardaki gelişmeleri, özellikle de ekonomik sahadaki derinleşen kriz hakkındaki fikirlerimizi gündeme getirdik. Ülkemiz demokratik bir ülke. Demokrasinin temeli de farklı görüş ve kanaatlere sahip olan siyasilerin bir araya gelip meseleleri mütalaa edebilmeleridir. Eğer bu mütalaa yapılamıyorsa o ülkeye demokratik bir ülke demek mümkün olmaz. Elbette farklı fikirler olacaktır. Ben bundan dolayı da bizi ziyaretlerinden dolayı duyduğum memnuniyeti kendilerine ilettim.

SIKINTILARDAN KURTULMANIN YOLLARINI ARAŞTIRMAK SİYASİLERİN GÖREVİDİR: Parlamento mutlaka aktif olmalıdır. Demokrasinin gereği yerine getirilmelidir ve bunun gereği olarak da biz bir araya gelip meselelerimizi mütalaa edecek ortamı her zaman oluşturmalıyız. Seçime yaklaşıyoruz, elbette çok uzun bir zaman sonra değil. 1,5 seneden daha az bir zaman kaldı. Kararı iktidar verecek veya Meclis bir erken seçim kararı alabilir. Ama bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmanın yollarını da bu istişarelerle araştırıp geliştirmek, siyasilerin üzerine bir vecibe olarak düşmektedir. Bundan dolayı ben tekrar teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların ileride bütün siyasi partilerle yapılmasının da bir gereklilik olduğunu vurguluyorum.”

(ANKA)

Gündem