HDP Sözcüsü Günay: OHAL insanları ölüme terk etmektir

HDP Sözcüsü Günay: OHAL insanları ölüme terk etmektir
Deprem bölgesine gönderilen yardımların engellenmesine tepki gösteren HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Halkın canla başla yaptığı destekleri iktidar kendi etiketini üzerine yapıştırıp PR çalışması yaparak toplumun dayanışmasının üzerine konmaya çalışıyor" dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, deprem bölgesindeki son duruma ilişkin Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi.

“Hepimiz bu büyük felaket karşısında dayanışmaya çalışıyoruz” diyen Günay, ilk andan itibaren depremde yıkılan kentlerde çalışmalara başladıklarını söyledi.

Şu ana kadar 93 TIR’ın depremzedelere ulaştırıldığı bilgisini veren Günay, ancak yardımların ulaştırılması konusunda engellemeler yaşadıklarını kaydetti. Günay, “Silopi Belediyemizin hazırladığı yardım TIR’ları kaymakamlık ve güvenlik güçleri tarafından tehdit edildi, yardımların ulaştırılması konusunda. Yine dün Patnos Belediyemizin hazırladığı yardım TIR’larına kaymakamlık el koydu. İnsanlar deprem bölgelerinde aç susuz, sokaklarda barınacak yer bulamazken iktidar depremzedelere ulaştırmaya çalıştığımız yardımlara el koymaya çalışıyor. İktidar bütün yardımları tek merkezden, AFAD üzerinden yapmaya çalışıyor, kendisi dışında toplumsal yardım ve dayanışmayı engellemeye çalışıyor” dedi.

“Ortada devlet yok, tam bir insanlık dramı yaşanıyor”

Arama kurtarma çalışmalarındaki yetersizliğe dikkat çeken Günay, “Devletin olmadığını, iktidarın olmadığını, sahada enkaz kaldıracak görevlilerin olmadığını çok açık bir şekilde gördük. Sesin geldiği, enkaz altından bağırışların geldiği ama hiçbir görevlinin başında olmadığını, yaralıları tedavi edecek sağlık görevlilerinin kentlere giriş yapamadığını, cenazelerin sokaklarda bekletildiğini gördük” diye konuştu.

Günay, Adıyaman’da karşılaştığı bir sahneyi şöyle anlattı:

“Bir bahçede perdeye sarılı bir şekilde cenaze bekliyordu ve enkazın altından sesler geliyordu ama enkazın başında yardım ekipleri yok, vinç yok, AFAD yok, kazma kürek yok. Yakınlarını kurtarmaya çalışan acılı insanlar dışında kimse yoktu. Adıyaman'da, Pazarcık’ta, Islahiye’de, Hatay’da tam bir insanlık dramı yaşanıyor. İktidar enkaza enkaz katıyor, iktidar bu enkazın üzerinde çıkardığı OHAL yasasıyla bütün yardımları AFAD üzerinden toplamaya çalışarak bu enkaz üzerinden tepinmeye devam ediyor. İnsanların canına kast ediyor.”

“İktidar PR yapıp dayanışmanın üzerine konmaya çalışıyor”

Günay, iktidarın PR yaptığını savundu: “Hiçbir yurttaşımızı deprem öldürmedi, iktidarın ihmalleri, tedbirsizlikleri öldürdü, iktidarın göndermediği yardımlar öldürdü. Bu durumun adı yönetememe krizidir. Halkın canla başla yaptığı destekleri iktidar kendi etiketini üzerine yapıştırıp PR çalışması yaparak toplumun dayanışmasının üzerine konmaya çalışıyor. Buradan iktidara çağrımızdır. Bizim örgülerimiz, toplumun dayanışması halkımızla yaralarımızı sarmaya yeter. Yeter ki siz aradan çekilin. AKP iktidarı bir an önce depremzedelerle toplum arasından çekilmeli ve dayanışmanın önü açılmalıdır. AFAD’ın günlerdir hiçbir deprem bölgesine, enkazlara ulaşmadığını biliyoruz. Bunun canlı tanıklarıyız. İnsani yardımların asli işini yapamayan bir kurumun tekeline sokulmaya çalışılması, ‘ben oradaki insanları ölüme, açlığa susuzluğa terk ediyorum demektir.’ Bunu asla kabul etmiyoruz.”

Bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmadığına dikkat çeken Günay, Türkiye’de bir an Afet Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti.

“OHAL insanları ölüme terk etmektir”

HDP Sözcüsü, dün Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen 3 aylık OHAL hakkında ise şu değerlendirmede bulundu:

“Dün itibariyle AKP iktidarı yönetmeme krizini fırsata çevirip OHAL ilan etme yoluna gitti. Biz bunu bugüne kadar AKP’nin bütün pratiklerinden biliyoruz. Kriz anlarından kendisine bir fırsat devşirmenin peşinde. İnsanların yaralarının üzerinde tepinmenin, yaralarını derinleştirmenin, yaralara başka enkazlar eklemenin adıdır OHAL ilan etmek. OHAL’le aslında toplumun dayanışmasını engellemek, güvenlikçi politikalarla 10 ilde her türlü yardımı, giriş çıkışı, arama kurtarma gönüllülerinin girmesini engellemek o insanları ölüme terk etmektir. Biz bunları asla kabul etmeyeceğiz. Bu konudaki tavrımız her zaman açıktır. Halkımızla dayanışma içinde olacağız. Her türlü koşulda dayanışmanın bizi kurtaracağını, büyüteceğini bilen bir partiyiz. Bunu geçmiş deneyimlerimizden çok iyi biliyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem