HDP yüzde 11,7'den 8,8'e geriledi: Önemli oranda oy CHP'ye gitti, nerede hata yapıldı?

HDP yüzde 11,7'den 8,8'e geriledi: Önemli oranda oy CHP'ye gitti, nerede hata yapıldı?
HDP 2018 seçimlerinde aldığı 5 milyon 867 bin 302 oyu daha da artırıp, 100 vekil çıkarmayı hedefliyordu. YSP, 4 milyon 750 bin civarında oy aldı. HDP'nin eski Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili adayı Azad Barış, CHP'ye oy gittiğini belirterek "CHP ve Kılıçdaroğlu birmiş gibi bir algı oluştu ve HDP de bunu tam olarak üretemedi" dedi.

14 Mayıs seçimlerinde oy kaybı yaşayan partilerden biri de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listelerinden seçime giren Halkların Demokratik Partisi (HDP) oldu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre HDP, 2018 seçimlerinde yüzde 11,7 oy alarak parlamentoya 67 milletvekili göndermişti.

HDP 2018 seçimlerinde aldığı 5 milyon 867 bin 302 oyu daha da artırıp, 100 vekil çıkarmayı hedefliyordu. YSP, 4 milyon 750 bin civarında oy aldı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da "Bir başarısızlık söz konusudur" dedi.

Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'a konuşan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun'a göre HDP seçimlere son derece iddialı bir söylemle girdi ve yüzde 10 bandına oturmuş oylarını daha da yükselterek 13-14'lere çıkartmayı hedefledi ama sonuçlar ciddi bir düş kırıklığı yarattı.

Son seçimde aldığı yüzde 8,8'lik oyun HDP açısından izahı zor bir durum yarattığını kaydeden Coşkun, bunun 3 temel sebebinin olduğunu söyledi:

"Birincisi özellikle büyükşehirlerdeki HDP seçmeninin bir kısmının CHP'ye gitmiş olması. Yani HDP cumhurbaşkanlığı ve belediye seçimlerinde CHP adaylarını desteklemekle bir nevi kendi seçmenini CHP'ye alıştırdı.

İkincisi seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi oldu. Baraj yüzde 10 iken hem HDP yönetimi hem de tabanda muazzam bir motivasyon vardı. Seçmen stratejik oy kullanarak barajı aşmasına sebep oluyordu.

Üçüncüsü de ittifak siyaseti oldu. Özellikle son seçim döneminde liste anlaşmazlıkları, bazı yerlerde TİP ile girilen mücadeleler ve aday belirlemedeki problemler HDP'nin bu bağlamda düşük bir oy almasına sebebiyet verdi."

HDP'nin eski Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili adayı Azad Barış da Coşkun ile benzer görüşte.

Oy kaybının birçok nedeninin olduğuna değinen Barış, "Kılıçdaroğlu'na açıktan destek CHP ile Kürtler arasındaki uzun mesafeyi kapattı. Bunun en iyi örneği de İstanbul'daki kayıptır" diye konuştu.

CHP ve HDP arasında yakınlaşma olmamasına rağmen bir yakınlaşma varmış gibi propaganda faaliyeti yürütüldüğüne değinen Barış, sözlerini söyle tamamladı:

"Bu propaganda birçok yerde olduğu gibi Diyarbakır'da da 6 puanlık bir oranın HDP'den CHP'ye gitmesine neden oldu. Eğer bu 6 puan olsaydı Yeşil Sol'un Diyarbakır'da çıkaracağı vekil sayısı 2 tane daha artardı. Başka yerlerde de benzer durumlar yaşandı. Vekil çıkarmamış olabilir ama önemli oranda CHP'ye oy gitti. Dolayısıyla bu konunun tam olarak anlaşılmadığını düşünüyorum. CHP ve Kılıçdaroğlu birmiş gibi bir algı oluştu ve HDP de bunu tam olarak üretemedi." (Kısa Dalga)

Gündem