HDP'li Garo Paylan, işverenlere seslendi: Fedakârlık yapma zamanı

HDP'li Garo Paylan, işverenlere seslendi: Fedakârlık yapma zamanı
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, halihazırdaki 5 bin 500 liralık asgari ücreti 12 bin 500 liraya çıkarmayı önerirken, işverenlerin fedakarlık yapması gerektiğini ifade etti.

Milyonlarca işçinin beklediği 2023 yılı asgari ücretinin yarın belli olması bekleniyor.

HDP'li Garo Paylan, partisinin asgari ücret teklifinin 12 bin 500 TL olduğunu anımsatarak, yoksulluk sınırının 26 bin lira olduğunu, evde iki kişinin çalışması halinde sınıra ulaşılabilsinler diye bu teklifi yaptıklarını kaydetti.

Paylan, işverenlerin "Biz bu rakamı ödeyemeyiz" dediğini belirterek, bu yıl üretimden en çok payı işverenlerin aldığını, kârlarına kâr kattıklarını, emekçilerin ise alım gücünü kaybettiğini ifade etti.

HDP'li siyasetçi, "Şimdi işverenlerin fedakârlık yapma zamanı. Elde ettikleri karlardan emeğe daha fazla pay verme zamanı" dedi.

Paylan, artan maliyetleri şöyle anlattı: "Açlık sınırının 8 bin TL olduğu günlerde asgari ücreti konuşuyoruz. Maalesef masaya oturan sendika Türk - İş de 'Asgari ücret yalnızca 9 bin TL olsa biz imzalarız' diyebiliyor. Düşünelim ki bir asgari ücretli 9 bin TL alsa ve yalnızca mutfak masrafına 8 bin TL harcasa geriye kalan 1000 TL'yle ne yapabilir? Kirayı mı ödeyebilir? Kiralar en az 6 bin TL’ye çıkmış durumda. Elektrik, doğalgaz, su internet faturalarını mı ödeyebilir? Onlar da en az 2 bin 500, 3 bin TL’ye çıkmış durumda."

Vergi önerisi

Paylan, küçük esnaf için vergi önerisi getirdi: "İşverenlere de şunu söylerim. Karlarınızı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 500, yüzde 1000 artırdınız. Evet, lüks, şatafat içinde yaşıyorsunuz. Lüks araba bayilerinin önünde kuyruktasınız, lüks yatların önünde kuyruktasınız. Bunu büyük işverenler için söylüyorum. Bunların şimdi bu işçilerine bu farkı verme zamanıdır. Ama KOBİ’ler, küçük esnaf konusunda kamu olarak bir destek sağlamalıyız. Asgari ücreti 12 bin 500 TL’ye çıkarırken küçük işletmelere bu yükün vergiler ve sigorta primleri konusundaki yüklerini kamu olarak üzerimize almalıyız. Bu konuda kamu devreye girmeli. Asgari ücreti artırma konusunda bir şey daha yapabiliriz kamu olarak. Eğer ki asgari ücreti 12 bin 500 TL’ye çıkaramıyorsak, eğer ki 9-10 bin TL’de bırakmak istiyorsa devlet bu konuda elektriği, suyu, doğal gazı, interneti ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz yapmalıdır. Böylece her bir çalışana en az 2 bin TL’lik bir kamu desteği sağlayabiliriz. Bunun yanında kirada oturanlara 5 bin TL’lik bir kira desteği verilmesini öneriyoruz. Asgari ücreti 8-9 bin TL’de tutmak; işçiyi, emekçiyi sefalete sürüklemek olur. Mutfak masrafının 8 bin TL olduğu bir ülkede işçiye 8 bin TL asgari ücreti dayatamazsınız."

'Gençle borcunu ödemek için beklesin'

Gençlerin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçlarında faizin yerini gecikme zammının aldığı tepkileriyle ilgili de Paylan, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz temmuz ayında 'KYK’ya borçlulukla ilgili sistemi değişiyoruz' dedi. Bundan sonra yalnızca ana para ödenecek dedi. Ama Meclis’e gelen yasanın alt satırlarında, gerekçesinde gizli olan bir ibare ile faizin yerinin gecikme zammının aldığını gördük. Diyelim ki 50 bin TL borcu olan bir kişinin 25 bin TL’si ana para, 25 bin TL’si faizse bu 25 bin TL’nin yerine 24 bin TL gecikme zammının geldiğini gördük. Böylece Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu beyan gerçeklememiş oldu. Bu konuyu ben Meclis’te gündeme getirdim. Bu noktada ekonomiden sorumlu Bakan Nebati de yılbaşında gelecek bir torba yasada bir yasal düzenleme yapılarak bu gecikme zammını geriye alınacağını beyan etti. Ama bu beyan yetmez. Bu konuda tepkilerimizi ortaya koymalıyız. Bir şey daha öneririm. KYK’ya borçlu olan gençlere şu anda hacizler, icralar geliyor. Borçlarını ödemek zorunda kalıyorlar. Benim onlara tavsiyem ocağın 15’ine kadar çıkacak torba yasadaki bu düzenlemeyi beklesinler. Gecikme faizinin yerini alan gecikme zamlarını ödemesinler. İcra konusunda da tepkilerini ortaya koysunlar.” (ANKA)

Gündem