HDP'li Kenanoğlu, 'konut dolandırıcılığı'nı Meclis'e taşıdı

HDP'li Kenanoğlu, 'konut dolandırıcılığı'nı Meclis'e taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İstanbul başta olmak üzere konut dolandırıcılığı sorununun araştırılması için Meclis'te komisyon kurulmasını önerdi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İstanbul'un Esenyurt ilçesi başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde yaşanan konut dolandırıcılığı sorununun araştırılması için Meclis’i göreve çağırdı.

Artan konut ihtiyacının suç şebekeleri tarafından suistimal edildiğini ifade eden Kenanoğlu, sayıları 100 bini bulan mağduriyet yaşamış yurttaşların 'Türkiye Konutla Dolandırılanlar Hak Sahipleri Platformu' adı altında bir araya geldiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere kamu kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin mağduriyetler karşısında sorumlu davranmadıklarını vurgulayan Kenanoğlu, gerekli adli sürecin başlatılması ve hak sahiplerinin konutlarına kavuşması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Yıllar geçiyor ancak ev ortada yok

Meclis Başkanlığı'na iletilen talep şöyle: "Başta İstanbul/Esenyurt İlçesi olmak üzere ülkemizin değişik bölgelerinde, özellikle yüksek nüfus artışı hızından kaynaklanan konut ihtiyacını fırsat gören bazı kişiler, on binlerce insanı-daha çok toplumun dar ve orta gelirli vatandaşlarını- konut edindirmek vaadiyle kurdukları inşaat firmaları aracılığı ile “ön ödemeli konut satış” yöntemiyle, satış kampanyaları düzenlemiş ve paralar toplanmış, ancak, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hak sahiplerine konutlar teslim edilmemiş, bazı projelere hiç başlanmamış veya yarım bırakılarak on binlerce insanın mağduriyetine sebebiyet vermişlerdir.

Dolandıklarını anlayan binlerce insan hak mücadelesine başlamış, ancak, bugüne değin bütün ilgili mercilere başvurulmasına rağmen sorunun çözümü nihayete kavuşmamıştır. Bu nedenle, konut satış vaadiyle vatandaşları dolandıran şirketlerin tespit edilmesi ve suçu tespit edilenlerin yargılanması, bu durumun yaşanmasında sorumluluğu olan kamu kurum ve kuruluşlar hakkında gerekli işlemlerin yürütülmesi, konuyla ilgili adli süreçlerde yaşanan sorunların aşılması, mağduriyet yaşayan hak sahiplerinin konutlarına kavuşabilmesi için varsa gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve bundan sonra bu tür olumsuzlukların yaşanmaması amacıyla Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırma sürecinin başlatılması gereğini arz ve teklif ederim. (Kısa Dalga)

Gündem