HDP'li Paylan: Sistem çalışmıyor, depremzedeler için adres bildirim süresini uzatın

HDP'li Paylan: Sistem çalışmıyor, depremzedeler için adres bildirim süresini uzatın
HDP Milletvekili Paylan, “Çoğu depremzedenin adres bildiriminin yarın bittiğinden haberi yok. 17 Mart tarihinin mutlaka uzatılması lazım” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, depremden etkilenen yurttaşların 14 Mayıs seçimlerinde oy kullanabilmeleri için, 17 Mart gece yarısına kadar tanınmış olan adres bildirim süresinin uzatılması çağrısı yaptı.

Paylan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında e-Devlet’te bulunan adres bildirim sisteminin kilitlendiğini duyurdu.

14 Mayıs seçimlerinin tarihi bir seçim olduğunu belirterek, “15 milyon yurttaşımızı etkileyen bir felaket yaşadık. Bu felaket nedeniyle çok sayıda yurttaşımızı kaybettik ve milyonlarca yurttaşımız deprem bölgesinden göç etti. Yine milyonlarca yurttaşımız kendi evinde yaşayamıyor. Köylerinde başka bir akrabasının evinde, çadır kentlerde veya konteyner kentlerde kalıyor. Ve bu tarihi seçimde deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın da oy vermesi çok önemli. Oy vermeleri, Türkiye'nin kaderine karar vermeleri çok hayati ve önemli değerdedir” dedi.

"Çoğu depremzedenin adres bildiriminin yarın bittiğinden haberi yok"

Depremzedelerin yeni adreslerini bildirmesi için tanınan sürenin yarın (17 Mart) dolduğunu hatırlatan Paylan, şöyle devam etti:

“Bu durumdan hala milyonlarca yurttaşımızın haberi yok. Çünkü bu durum hakkında yeterince bilgilendirilmediler. Kamu spotu yayınlanmadı ve bu yurttaşlarımızın kaldıkları yerlerde bu bilgilendirmeler yapılmadı. Onlara teknik destek de verilmedi. Pek çok yurttaşımızın interneti yok, telefonları yok, bilgisayarları yok. Onlara diyorsunuz ki, ‘Ey depremzedeler, e-Devlet’e girin, e-Devlet’e girmezseniz, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünden başvurunuzu yapmazsanız, oy kullanamayacaksınız’ diyorsunuz. Bu kabul edilemez! Bununla ilgili mutlaka gerekli tedbirlerin alınması lazım ve 17 Mart tarihinin mutlaka uzatılması lazım.”

Öte yandan, sistemin kilitlendiğini ve adres değişikliği işleminin yapılamadığını aktaran Paylan, “Türkiye'nin kaderini belirleyecek, her bir oyun değerli olduğu seçimlerde; özellikle depremzede yurttaşlarımızın da oy kullanarak Türkiye'nin kaderinde, geleceğinde karar alıcı olmaları için gerekli tedbiri alması gereken Yüksek Seçim Kurulu neden bu tedbirleri almıyor? Neden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü sistemi kilitlenmiş durumda? Bunlarla ilgili sorumluluk kimde? Buradan İçişleri Bakanı'na soruyorum. Neden bu sistemi çalışır hale getirmiyorsunuz? Depremzede yurttaşlarımızın öfkesinden mi korkuyorsunuz? Depremzede yurttaşlarımızın onları enkaz altında bırakan bu iktidarı cezalandırmasından mı korkuyorsunuz?” diye konuştu.

“Süreyi on gün daha uzatın”

Paylan, Yüksek Seçim Kurulu'na da çağrı yaparak, bu sürenin on gün uzatılmasını istedi. (Kısa Dalga)

Gündem