HDP'li Paylan'dan Erdoğan'a: Kafkaslar'da kalıcı bir barışa ihtiyaç var

HDP'li Paylan'dan Erdoğan'a: Kafkaslar'da kalıcı bir barışa ihtiyaç var
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Azerbaycan ile Ermenistan arasından yeniden başlayan gerilime dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Kafkaslardaki kalıcı barışı, Kafkaslardaki Türkmen ve Azeri gazına kurban etmeyin. Kafkaslardaki doğal gaz ve petrolü bu kadar önemsiyorsanız dahi, bu gazların sorumsuz bir şekilde Türkiye ve Avrupa’ya uluşması için Kafkaslarda kalıcı bir barışa ihtiyaç var” çağrısı yaptı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeniden başlayan gerilim nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arabuluculuk çağrısında bulundu. Erdoğan’ın iki ülke arasında tarafgir davrandığını belirten Paylan, şunları söyledi:

Sular yeniden ısınıyor

“Güney Kafkasya’da maalesef sular yeniden ısınıyor. 2020 yılındaki savaştan sonra barış umudu artmıştı. Barış görüşmeleri vardı, Ermenistan ve Azerbaycan arasında. Türkiye ile Ermenistan arasında da normalleşme görüşmeleri pozitif yönde sürüyordu. Ancak maalesef son haftalarda Ermenistan-Azerbaycan arasında gerilim yükseliyor. Hatta bir çatışma riski var.

Karabağ yönetimi ile Azerbaycan yönetimi arasındaki görüşmeler de olumlu yönde sürmüyor. Bu anlamıyla o bölgede ciddi bir çatışma riski ile karşı karşıyayız. Bu çatışma riskini kim durduracak? Azerbaycan ile Ermenistan’ın yeni çatışma yaşamasını kim durduracak?

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimden kim besleniyor? Maalesef Güney Kafkasya’daki çözümsüzlükten Rusya besleniyor. Güney Kafkasya’daki çözümsüzlükten belli uluslararası güçler besleniyor. Bu çatışma riskinden yararlanmayan tek bir ülke var, o da Türkiye’dir.

Türkiye, Güney Kafkasya’daki barışın sağlanması için yeterli sorumluluğu maalesef almıyor. Bu çatışma riskini durdurabilecek tek ülke Türkiye’yken bu konuda yeterli sorumluluğu almıyoruz.

Maalesef Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki kalıcı barışın sağlanması için yeterli sorumluluğu aldığını düşünmüyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı’na bir çağrı yapmak istiyorum. Doğal gaz ve petrol meselesini Kafkaslardaki kalıcı barışa kurban etmeyin. Tersten söyleyeyim; Kafkaslardaki kalıcı barışı, Kafkaslardaki Türkmen ve Azeri gazına kurban etmeyin. Kafkaslardaki doğal gaz ve petrolü bu kadar önemsiyorsanız dahi, bu gazların sorumsuz bir şekilde Türkiye ve Avrupa’ya uluşması için Kafkaslarda kalıcı bir barışa ihtiyaç var." (ANKA)

Gündem