HDP'li Paylan'dan Sinan Ateş açıklaması: TBMM sorumluluk almalı

HDP'li Paylan'dan Sinan Ateş açıklaması: TBMM sorumluluk almalı
HDP Milletvekili Garo Paylan, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili "Faili meçhul cinayetler ülkesi olmaya doğru tekrar dönebiliriz. Bu açıdan hem TBMM hem de yürütme sorumluluk almalıdır. Bu konuda mutlaka bir araştırma komisyonu kurulmalıdır" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorusu üzerine Paylan, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili şunları söyledi:

“İşlenen cinayetin üzerinden günler geçti. Memlekette bir polis devleti yaratıldı. Her yer istibdat altında. Bu cinayetin üzerinden günler geçmesine rağmen, ortada ifşaatlar olmasına rağmen bağlantısının ortaya çıkarılmaması manidardır. İçişleri Bakanı’nın odasında bir MHP’li milletvekilinin yaptığı görüşme sonrası, bu cinayetin detaylarının konuşulduğuna dair ciddi iddialar vardır. Bu iddiaların üzerine gidilmesi gerekir. Böyle bir cinayetin üzerine gidilemezse memlekette zaten adalet anlamında ciddi sıkıntılar yaşadığımız ülkemizde, daha da kuşkuların artacağı ve sorunların büyüyeceği günlere dönebiliriz. Faili meçhul cinayetler ülkesi olmaya doğru tekrar dönebiliriz. Bu açıdan hem TBMM hem de yürütme sorumluluk almalıdır. Bu konuda mutlaka bir araştırma komisyonu kurulmalıdır. ”

"Memur maaşına yüzde 100 zam yapılmalı"

HDP'li Paylan'ın basın toplantısında gündemi ekonomi oldu.

TÜİK’in enflasyonu yüzde 64 olarak açıkladığını anımsatan Paylan, “Türkiye’de enflasyonun yüzde 64 olduğuna inanan tek kişi bile yokken, hatta Sayın Erdoğan bile buna inanmazken, diyor ki ‘Ben yüzde 64’e bakarım.’ Yüzde 64 üzerinden yaptığı zam açıklamalarını da müjde gibi yutturmaya çalışıyor Sayın Erdoğan” dedi.

Yüzde 30 zammın, memur ve emeklinin alım gücündeki kaybı karşılamadığını söyleyen Paylan, "Türkiye’de enflasyon yüzde 64 değil ENAG’ın açıkladığı gibi en az yüzde 137" dedi.

"Erdoğan gelmiyorsa, Nebati gelsin"

Paylan, şöyle devam etti: "Bugün çıkalım Kızılay’da bir emlakçıya gidelim, Sayın Erdoğan ile beraber. Sayın Erdoğan gelmiyorsa, Sayın Nebati gelsin. 5 bin liranın altında bir ev buluyorsa beraber tutalım bir ev emekliye. 5 binin altında ev yok. Faturalar yüzde 150-200 artmış durumda. Gıdaya baktığımızda yüzde 150-200’lük zamlar var. İşçi, memur ve emekli de kirasını ve faturalarını ödemeye çalışıyor. Hayatta kalmaya çalışıyor. İşçi, memur ve emekliye alım gücündeki kayıpları karşılamak için yüzde 30 değil yüzde 100 zam yapmanız lazım."

HDP'li Paylan, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 lira olmasına ilişkin de "5 binin altında kiralık ev yok, bir evin mutfak masrafı 8 bin 500 liraya çıkmış, diyor ki ‘Müjde, en düşük emekli maaşını 5 bin 500 lira yaptım.’ Sayın Cumhurbaşkanı’na ve milletvekillerine çağrı yapıyorum. Gelin 5 bin 500 lira ile bir ay geçinmeye çalışalım. Ben varım, hadi buyurun. Bakalım hayatta kalabilecek miyiz? Bırakın lüksü, şatafatı" dedi.

Paylan, en düşük emekli maaşını 8 bin 500 lira olarak önerdi.

Gündem