HEDEP'li Tiryaki: 'Terör devleti' dediğiniz İsrail ile ticaret hacmi yüzde 532 artmış

HEDEP'li Tiryaki: 'Terör devleti' dediğiniz İsrail ile ticaret hacmi yüzde 532 artmış
Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alan HEDEP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, "Bir yandan hükümet İsrail'e ‘Sen devlet değil, terör devletisin’ diyecek. Diğer yandan ticaret hacmi de yüzde 532 oranında artış gösterecek" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi görüşülüyor.

HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye’nin İsrail ile ticaretine dikkat çekerek, AKP iktidarının İsrail-Filistin sorunu konusundaki politikasını eleştirdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını hatırlatan Tiryaki, “Filistin demişken sizin Bakanlığınızı da ilgilendiren bir konu olduğu için altını çizmek isterim. Şimdi Türkiye-İsrail ilişkilerine bakıldığında son yirmi senede önemli gelişmelerin olduğu görülüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidar olduğu 2002 yılında Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi 1,41 milyar dolarmış ve bu ticaret hacmi 2022’de 8 milyar 910 milyon dolara çıkmış. 2022 yılı toplam ihracat 6 milyar 740 milyon dolara yükselirken ithalat da 2,17 milyar dolara çıkmış. Ticaret hacmi böylece 1,41 milyar dolardan 8,91 milyar dolara ulaşmış. Ticaret hacmi son yirmi sene içerisinde yüzde 532 artış göstermiş" dedi.

"Yeni hedef İsrail kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması. Bu konuda da Ticaret Bakanlığı nezdinde ve genel olarak Türkiye'de bir dizi çalışmanın yürütüldüğü söyleniyor" diyen Tiryaki, AKP iktidarını şöyle eleştirdi:

"Şimdi sorun şu; bir yandan hükümet diyecek ki İsrail'e ‘Ey İsrail sen devlet değilsin, sen örgütsün’. Bir adım daha ileri gidecek ‘Sen devlet değil, terör devletisin’ diyecek. Diğer yandan ticaret hacmi de yüzde 532 oranında artış gösterecek."

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a "Siz de İsrail’i bir örgüt olarak mı görüyorsunuz? Siz de İsrail’i bir terör devleti olarak mı görüyorsunuz?" diye seslenen Tiryaki, "Yanıtınız evet ise bir örgütle, bir terör devletiyle ihracat ve ithalatı nasıl değerlendiriyorsunuz, gerçekten çok merak ediyoruz. Bir ülkeye ‘örgüt’ dedikten sonra en azından o ülkeyle ticari ilişkilerinizi kesmeniz gerekmez mi?" dedi.

Tiryaki, şöyle devam etti: "İsrail'e hükûmetin söylediği sözlerin hiç de samimi olmadığını hepimiz biliyoruz. Bakın, bizler İsrail’le ticari ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini savunuyoruz, İsrail'le ilişkilerin koparılmamasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bizler Filistin davasının, haklı davasının her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz. Bir yandan çıkacaksınız milyonlarca insana 'Filistin halkının mücadelesinin yanındayız’ diyeceksiniz, İsrail devletine 'terör devleti’ diyeceksiniz, İsrail devletine 'örgüt’ diyeceksiniz, bütün yetkiler elinizdeyken, ülkeyi yönetiyorken hiçbir adım atmayacaksınız. Biz bunun hiç de samimi olmadığını düşünüyoruz.” (ANKA)

Gündem