'Heimlich' manevrası çocuğun hayatını kurtardı

'Heimlich' manevrası çocuğun hayatını kurtardı
Çocuğunun nefessiz kaldığını gören annenin girdiği eczanede görevli kişi, çocuğa 'Heimlich' manevrası uyguladı. Çocuğun hayatı kurtuldu.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Keçeci Piri Mahallesi'nde yaşayan 5 yaşındaki çocuk, 3 Mart'ta yemek yerden nefessiz kaldı.

Annesi çocuğu alarak kendisini sokağa attı. Çevresinden yardım isteyen anne cadde üzerinde bulunan eczaneyi gördü.

Hemen eczaneye giren anne, eczacı Ömer Faruk Can'a çocuğunun nefes alamadığını söyleyip yardım istedi.

Eczacı çocuğu alıp 'Heimlich' manevrası uygulamaya başladı.

Bir süre sonra manevra sayesinde nefes borusunda takılı kalan gıda çocuğun boğazından çıktı. Çocuk nefes almaya başladı.

'Herkesin öğrenmesi lazım'

Eczacı Ömer Faruk Can, şunları söyledi: "Akşam saatlerine doğru bir anne ve çocuğu telaşlı şekilde eczaneme geldi. Çocuk nefes alamıyordu, yüzü mosmordu. Çocuğun boğazına bir şey kaçtığını anlayıp hemen çocuğu aldım ve hızlıca Heimlich manevrası uyguladım. Çocuk zaten o sırada tükürmeye başladı. Yuttuğu besin çıktı. Çocuk hayata geri döndü. Ailesi de bu manevrayı bilmiyor. O anda müdahale edememişler. Çok şükür burada bir eczane vardı ve biz yardımcı olduk. Biz burada olmaya bilirdik. Tüm anne babaların herkesin bu manevrayı öğrenmesi gerekiyor. Çok basit birkaç denemeyle herkes öğrenebilir. Çünkü burada saniyelerin çok büyük önemi var." (DHA)

Gündem