Hindistan dünyanın en kalabalık ülkesi oldu
Hindistan ile Çin arasındaki nüfus yarışının kazananı Güney Asya ülkesi oldu. Hindistan’ın nüfusta birinciliği yüzyılın ortalarına kadar sürdürmesi, Çin ise üçüncü sıraya gerilemesi bekleniyor. Bloomberg, nüfus projeksiyonlarına göre olası senaryoları yazdı.
Çin'in nüfusu tahminlerden önce azalmaya başlayınca, Hindistan nüfus bakımından dünyanın en büyük ülkesi durumuna geldi.
Gazete Oksijen’de yer alan habere göre, Hindistan'ın yeni konumunu yüzyılın ortalarına ve sonrasına kadar sürdürmesi bekleniyor.
The Lancet'in 2100 yılı nüfus tahminlerine göre Hindistan hala bir milyardan fazla nüfusa sahip olacak. Nijerya'nın 750 milyon nüfusla ikinci, Çin’in ise 730 milyon nüfusla üçüncü sırada yer alması bekleniyor.
Çin demografisi değişecek
Demografik ağırlığın da Doğu ve Kuzeydoğu Asya'dan güneye kayması bekleniyor.
Bir BM raporu, 1980 yılında Asyalıların yüzde 42'sinin Doğu Asya'da yaşadığına işaret ediyor. Bu oran 2050 yılında üçte birin altına düşecek. O tarihe kadar Asyalıların neredeyse yarısı Güney ve Güneybatı Asyalı olacak. Dolayısıyla bugünden 2050'ye kadar Güney Asya'nın, hızla artan çalışma çağındaki nüfusla desteklenen bir demografik kazanımdan yararlanması bekleniyor. Güney Kore gibi eski Asya Kaplanları (Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Güney Kore) zengin ülke statüsüne geçmek için aynı anı çok etkili bir şekilde kullandı.
Ancak Güney Asya ülkelerinin, nüfuslarını bu göreve hazırlamadıkları için bu demografik fırsattan tam olarak yararlanamayacakları belirtiliyor. İşgücünün sağlık ve eğitim göstergeleri çok düşük. Üstelik Çin'deki 38 ya da Almanya'daki 47 yaş ortalamasına kıyasla Hindistan'ın yaş ortalaması hala 28 civarında.
Hindistan'ın doğum oranı düşüşte
Hindistan'da bu dönüşün birkaç yıl önce öngörülenden daha erken gerçekleşeceğine dair işaretler var. Ülkenin toplam doğurganlık oranı şu anda genel olarak ikame seviyesinin altına düşmüş durumda. Bölgeler arasında da büyük farklılıklar var. Nüfus artışı birkaç kuzey ve orta eyalette yoğunlaşırken, özellikle doğu ve güneydeki diğer birçok eyalette doğurganlık oranları düşük.
Hindistan'daki heterojen yapı ve etnik ve ulusal politikalar nedeniyle bölgeler arası göçün de nadir görüldüğüne dikkat çekiliyor.
Mali felakete sürükleyebilir
Genişleyen çalışma çağındaki nüfus için tasarlanan haklar ve devlet hizmetlerinin, beklenenden daha fazla emeklisi olan ülkeler için karşılanamaz hale gelebileceği belirtiliyor.
Bloomberg, Hindistan'ın sadece askeri ve emeklilik maaşlarının, demografik yapısı değiştiğinde ülkeyi mali felakete sürüklemeye yeteceği görüşünü savundu. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.