Hindistan satışı durdurdu: Türkiye buğday açığını kapatabilecek mi?

Hindistan satışı durdurdu: Türkiye buğday açığını kapatabilecek mi?
Türkiye'nin 50 bin tonluk buğday sipariş ettiği Hindistan ani bir kararla ülke dışına satışı durdurdu. Geçen yıl Türkiye’nin buğday üretimi 17.5 milyon tondu. Bu yıl üretim artışı beklenmiyor. Tüketim ise 20 milyon ton buluyor

Rusya - Ukrayna savaşının ardından Türkiye'nin tarihinde ilk kez buğday ithal etmeye karar verdiği Hindistan'dan kötü haber geldi.

Türkiye, nisan ayında başlayan görüşmeler sonrasında Hindistan'dan 50 bin ton buğday siparişi verdi. Ancak Hindistan ani bir kararla ülke dışına buğday satışını durdurduğunu açıkladı. Halihazırda yapılmış sözleşmeler için sevkiyata izin verileceği bildirildi. Hindistan, bu yıl yaklaşık 10 milyon ton sevkiyat hedefliyordu.

Savaş yüzünden Ukrayna ve Rusya'nın devre dışı kalmasıyla küresel buğday tedarikinde ön plana çıkan Hindistan'da, iç fiyatları dengelemek amacıyla bu kararın alındığı belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa’nın buğday ihtiyacı için ABD ve Kanada’ya yöneldiğine işaret ediliyor. Ancak bu durum maliyetleri artırıyor.

'EKMEK İLE DOYUYORUZ'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, geçen yıl Türkiye’nin buğday üretiminin 17.5 milyon ton olduğunu anımsattı. Buğday yetersiz kaldığı için dışarıdan yaklaşık 10 milyon ton buğday alındığını belirten Demirtaş, bunun bir kısmının makarna, bisküvi, un ihracatında kullanıldığını söyledi.

Demirtaş, sığınmacıların sayısındaki artış ve yaz aylarında gelecek turistler de eklendiğinde ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, “Un ihraç etmesek bile kendi tüketimimiz yıllık 20 milyon tonu buluyor. Ekmeği çok tüketen bir ülkeyiz. Yoksulluk da var. Ekmek ile doyuyoruz” dedi.

Türkiye’nin her yerinde buğday yetişebildiğine işaret eden Demirtaş, kurak bölgelerde bir dekara 300 kilo, sulak alanlarda ise bir dekara 700 kilo buğday alındığını söyledi. Demirtaş, şöyle devam etti:

“Çiftçi hiç ya da yeterli gübreleme yapamadı. Dekara 20 kilo gübre gerekirken ya yarısı atıldı ya da hiç atılmadı. İlkbahara kadar yağışlar iyiydi. Üst gübreyle telafi edilir diye düşündük ancak o da atılamadı. Ayrıca İç Anadolu’da kuraklık sürüyor. İthal gübrenin fiyatı çok yüksek. Üretimde artış olmaz. Çiftçi borçlu. Ahırındaki ineğinden tarlasına kadar icra geliyor. Çiftçiye yatırım yapmadık, betona yatırım yaptık.”

Ekonomi