Hindistan'dan 50 bin ton ithalat gerçek, buğday 'hastalıklı' çıktı

Hindistan'dan 50 bin ton ithalat gerçek, buğday 'hastalıklı' çıktı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yalanladığı 'Hindistan'dan 50 bin ton buğday ithalatı'nın belgesi yayımlandı. Buna göre, buğday hastalıklı çıktı ve ülkeye sokulmadı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye’nin Hindistan'dan 50 bin ton buğday sipariş ettiğine dair haberleri yalanlamasının ardından hem bu ithalatın yapıldığı, hem de alınan buğdayın hastalıklı olduğu ortaya çıktı. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Hindistan’dan ithalatın belgesini yayımlayarak buğdayın analizlerinde 'Hint Sürmesi' hastalığının çıktığını duyurdu.

'HİNT SÜRMESİ' HASTALIĞI

Yıldırım, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı" diyerek, "Özel sektörün Hindistan’dan ithal ettiği buğdayın analizlerinde “Hint Sürmesi” hastalığı çıkınca ülkeye sokulmadı. Tarım Bakanlığı, Hindistan’dan 50 bin ton buğday ithalatını yalanlamıştı" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK 'HİNDİSTAN'DAN HERHANGİ BİR TALEP OLMADI' DEMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, 15 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal edeceğine dair haberleri yalanmıştı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı:

"Ülkemizin bu süreçte Hindistan'dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif de almamıştır. Nitekim Hindistan'ın buğday arzını durdurmasının, kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu bilinmektedir. TÜİK verilerine göre 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranlarının, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102,3'dür. Buğday ithalatı, büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır." (Kısa Dalga)

Gündem