Hiranur Vakfı'nda çocuğun istismarı davasında sanıklar yeniden hakim karşısına çıkacak

Hiranur Vakfı'nda çocuğun istismarı davasında sanıklar yeniden hakim karşısına çıkacak
Hiranur Vakfı'nda 6 yaşındaki H.K.G.'nin dini nikahla zorla evlendirilip istismara maruz bırakmasıyla ilgili davada, sanıklar 6 Mayıs'ta yeniden hakim karşısına çıkacak. İstinaf geçtiğimiz ay sanıklara verilen cezayı bozmuştu.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin 6 yaşındaki kız çocuğunun dini nikahla evlendirilerek istismara maruz bırakılması ile ilgili açılan davada yargılanan Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel'in hapis cezalarının bozulması yönünde karar vermesinin ardından, davanın yeniden görüleceği tarih belli oldu. Sanıklar 6 Mayıs'da Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıkacak.

DHA'nın aktardığına göre davada, mahkeme 23 Ekim 2023'de sanık Kadir İstekli 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti. Kararın ardından H.K.G.'nin avukatı, sanıkların avukat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi sanık Kadir İstekli'nin 2004-2013 yılları arası için 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' 2020 yılı için ise 'Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı' suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirmişti. H.K.G.'nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiği belirterek kararın usul ve esas yönünden bozulmasına karar vermişti.

Sanıklar hakkında verilen hapis cezalarının bozulmasından sonra dosya yeniden Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme bozulmanın ardından ilk duruşmanın 6 Mayıs saat 10.00'da yapılmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

Gazeteci Timur Soykan imzalı BirGün’deki 7 Aralık 2022 tarihli haberde 6 yaşındaki çocuğun evlendirildiğine dair fotoğraflar ve iddialar gündeme getirilmesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrası hazırlanan iddianamedeki bilgilere göre, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, kızı H.K.G.’yi altı yaşındayken tarikat üyesi Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirdi.” İddianamede yer alan ifadesinde yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığını anlatan H.K.G., 2020’nin Aralık ayında hukuk mücadelesini başlattı. H.K.G., 2020 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafında koruma altına alındı.

İlk duruşmaya sayılı günler kala, davada iddianameyi yazan Savcı Ercan Ateş’in görev yeri değiştirildi, H.K.G.’nin, talebi doğrultusunda tüm kimlik bilgileri değiştirildi. Adli Tıp Kurumu, H.K.G.’nin, yaşadığı olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ilk duruşma öncesi duruşmanın kapalı yapılmasını ve yayın yasağı kararı alınmasını talep etti.

Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar, Kadir İstekli hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlamalarıyla 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

H.K.G.’nin cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın 31 Ocak’ta görülen ilk duruşmasında mahkeme heyeti, duruşmanın basına kapalı devam etmesine ve yayın yasağı getirilmesine karar verdi. (Kısa Dalga)

Gündem