Hizbullah arşivlerinden çıkmıştı: Mehmet Sincar davasında sanığın tutuklanması talebine ret

Hizbullah arşivlerinden çıkmıştı: Mehmet Sincar davasında sanığın tutuklanması talebine ret
DEP Milletvekili Mehmet Sincar cinayeti nedeniyle Cihan Yıldız’ın tutuklanması talebi 10’uncu kez reddedildi. Sincar cinayeti, Hizbullah arşivlerinde yer alıyordu.

Faili meçhul cinayetleri araştırmak için gittiği Batman’da 4 Eylül 1993'te öldürülen eski Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar'ın ölümüne ilişkin Cihan Yıldız hakkında açılan davaya bugün devam edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yapılan yargılamada adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğine karar vermişti.

AİHM kararının ardından tahliye edilen Yıldız’ın yeniden yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Yıldız’ın SEGBİS ile katıldığı duruşmada, Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı, Yeşil Sol Parti milletvekilleri ile HDP yöneticileri izledi.

Sincar ailesinin avukatı Şaneşin Aydın, davanın yeniden görülmeye başlanmasının üzerinden 10 duruşma geçtiğini hatırlatarak, “Bu 10 duruşmada henüz bir yargılama yok. Sincar’ın öldürülmesinin ardından 30 yıl geçti, bu 30 yılda bir yargılama yapılmadı. Mahkeme, sanığın birlikte cinayetler işleyip yargılandığı Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayı bekletici mesele yapıyor. Bundan dolayı dosyada yargılama yapılamıyor. Bekletici mesele yargılanmaya engel ise bu dava 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’yle birleştirilmeli” dedi.

Aydın, 14 Şubat’ta Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamanın bekletici mesele yapılması kararından vazgeçilmesini talep etti.

“Cezasızlıkla sonuçlanması isteniyor”

Av. Yunus Muratakan ise mahkemenin önceki duruşmada, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyanın incelenmesi için müzekkere yazdığını, ancak mahkemenin dosyayı göndermek yerine dosyanın akıbeti hakkında bilgi verdiğini hatırlattı. Muratakan, dosyanın mahkemeden yeniden istenmesini talep etti.

Dosyanın cezasızlıkla sonuçlanması için bir taktik uygulandığını ifade eden Muratakan, Hizbullah’ın lideri Hüseyin Velioğlu’nun 17 Ocak 2000’de Beykoz baskınında öldürüldüğünü, örgütün arşivinin ele geçirildiğini, bu arşivde Sincar’ın Hizbullah tarafından öldürüldüğü bilgisinin yer aldığını hatırlattı.

Sincar cinayetinin tetikçisi kadar arkasındaki güçlerin de açığa çıkması gerektiğini ifade eden Av. Muratakan, Veli Küçük’ün “Hizbullah, PKK’nin askeri ve siyasi gücünün kırılması nedeniyle kuruldu” yönündeki açıklamalarına dikkat çekti.

Muratakan, “Bu davada bir hukuk politikası izleniyor. Devlet ile işbirliği içinde olan güçler ve kişiler korunuyor” dedi.

Hizbullah cinayetleri için “Örgütün işlemiş olduğu suçlar, çeşitli sıyrılma maddeleriyle cezasızlıkla sonuçlandırılıyor” diyen Muratakan, sanığın tutuklanmasını talep ederek, davanın biran önce karara bağlanmasını istedi.

Duruşma ertelendi

Mahkeme, sanığın tutuklanma talebini reddederek, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyanın incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesi için müzekkere yazılmasına karar verdi. Duruşma 17 Temmuz’a erteledi. (Kısa Dalga)

Gündem