Hollanda Başbakanı, ülkesinin ‘kölecilik geçmişi’ nedeniyle resmen özür diledi

Hollanda Başbakanı, ülkesinin ‘kölecilik geçmişi’ nedeniyle resmen özür diledi
Hollanda Başbakanı Rutte ülkesinin 'kölecilik geçmişi' için resmen özür diledi. Ancak eski sömürgeler, özür kararında bile sömürge havası olduğunu belirtiyor.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bugün ülkesinin geçmişindeki kölecilik nedeniyle, devleti adına resmen özür diledi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, geçmişte Hollanda hükümetinin yıllarca köleciliği etkinleştirdiğini, teşvik ettiğini, sürdürdüğünü ve bundan yararlandığını vurgulayan Rutte, "İnsanlar metalaştırıldı. İnsan onuru ayaklar altına alındı. Bunun için özür dilerim” dedi.

Eski sömürgeler özrü kabul etmedi

Ancak bu karara hem Hollanda’dan hem de Karayipler’deki eski sömürgelerden tepki var.

Başbakan Rutte’nin öğleden sonra Lahey’deki Ulusal Arşiv binasında açıklama yaptığı saatlerde, Hollanda hükümetinin 7 bakanı da eski sömürgeler Surinam ile Karayipler’deki Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba ve Sint Maarten adalarında, devlet adına resmen özür dilediler.

Ancak Surinamlı 6 kuruluş, özür kararının “tepeden inme” alındığı ve hâlâ “sömürge havası” çağrıştırdığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

Bu kuruluşlar, resmi özrün Hollanda sömürgelerinde köleciliğin sona etmesinin 150. yıldönümü dolayısıyla, 1 Temmuz 2023 tarihinde açıklanmasını istiyor.

Sint Maarten ve Curaçao’da da özür dileme biçimine yönelik protestolar artıyor.

Endonezya asıllı Hollandalılar ise özrün, Surinam ve Karayipler'e fazla odaklandığını belirterek, hükümeti eleştiriyor.

Hükümetin resmi olarak özür dilemesi, köleleştirilen kişilerin yakınlarına doğrudan maddi tazminat ödenmesi anlamına gelmeyecek.

Hollanda hükümeti, tazminat yerine, kölelik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla hazırlanacak projeler için 200 milyon euroluk bir bütçe ayıracak. Kölecilik tarihi ile ilgili bir müze için de 27 milyon euro kaynak sağlanacak.

Dünya