Hrant Dink Davası yeniden görülüyor: Cumhurbaşkanlığı müdahil oldu

Hrant Dink Davası yeniden görülüyor: Cumhurbaşkanlığı müdahil oldu
Yargıtay’ın bozma kararı verdiği Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dava yeniden görülmeye başlandı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 78 sanığın yargılandığı davanın Yargıtay’ın 15 sanık hakkında verdiği bozma kararının ardından yeniden görülmesine başlandı.

12 sanık SEGBİS üzerinden bağlandı

Bozma sonrasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuksuz sanıklar Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılıç geldi. 7'si tutuklu 12 sanık ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Hrant Dink ailesini temsilen avukatlar da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı avukatı, duruşmaya katılma talebinde bulundu

Cumhurbaşkanlığı avukatı, duruşmaya katılma talebinde bulundu. Dink ailesi avukatı Bahri Bayram Belen, Yargıtay kararının esasa dair itirazlarını kapsamadığını ve dosyanın esasına bakılmadığını belirterek şu aşamada bir şey demeyeceklerini söyledi. Mahkeme Başkanı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği hükmün kısmen bozulduğunu belirterek taraflara bozma ilamına uyulmasına katılıp katılmadıklarını sordu. Bunun üzerine sanıklar, bozma ilamına uyulmaması talebinde bulundu.

Tutukluluğa devam kararı

Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına hükmetti. Sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Veysel Şahin, Yavuz Karakaya'nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanık Faruk Sarı hakkında çıkarılan yakalama kararının bekletilmesine, bir kısım sanıkların dosyadan ayrılmaları talebi dosya bütünlüğünün bozulmaması ve dosyanın geldiği aşama göz önünde bulundurularak reddedildi.

Bir sonraki duruşma 10 Ocak'ta

Taraflara kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini sunmaları çağrısında bulunan mahkeme, celse arasında dilekçeleri değerlendirerek yargılamaya katkı sağlamayacağı düşünülürse dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderileceğini karara bağladı. Dosya kapsamında sanıklar TCK'nın 309. maddesi kapsamında "Anayasayı ihlal" suçu yönünden suç isnadı yapıldığını ve bu suç yönünden Cumhurbaşkanlığının zarar görme ihtimali dikkate alınarak katılma talebini kabul etti. Duruşma 10 Ocak 2024'e ertelendi. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem