Hrant Dink Davası'nda avukatlar polis müdürlerine "ihmal suretiyle kasten öldürme" cezası istedi

Hrant Dink Davası'nda avukatlar polis müdürlerine  "ihmal suretiyle kasten öldürme" cezası istedi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı 76 sanıklı davada sona gelindi. 5 Mart'a ertelenen davada tüm sanıklara son sözleri sorulacak.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı 76 sanıklı davada sona gelindi. Dink ailesinin avukatları, "kasıtlı olarak koruma tedbiri almadıkları"nı iddia ettikleri eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve dönemin İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdür Ahmet İlhan Güler ile cinayetin işleneceği yönündeki bilgisini raporlaştırmayan dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan cezalandırılmalarını istedi. 5 Mart'a ertelenen davada tüm sanıklara son sözleri sorulacak.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında Dink ailesinin avukatları; Emel Ataktürk Sevimli, Hakan Bakırcıoğlu ve Havva Hülya Deveci mütalaaya ilişkin beyanda bulundu. Avukatlar, eylemin yapılacağını bildikleri halde kasıtlı olarak koruma tedbiri almadıkları gerekçesiyle dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdür Ahmet ilhan Güler ile Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

"EYLEMDEN HABERLERİ VARDI AMA GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMADILAR"

Avukatlardan Hakan Bakırcıoğlu, dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in, Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olduğunu belirtti ve  “Bu bilgiye sahip olmalarına rağmen gerekli tedbirleri almamış, yazışmaları yapmamış ve Hrant Dink’in öldürülmesini olanaklı hale getirmişlerdir. Hrant Dink öldürülmeden 13 ay önce Orhan Pamuk’a yönelik koruma tedbiri uygulanmıştır. Orhan Pamuk’a, Hrant Dink cinayetinden 13 ay önce sağlanan koruma tedbirinin altında Celalettin Cerrah’ın imzası vardır. Dink cinayetinden 13 ay önce sağlanan koruma hizmetleri, koruma hizmetlerinin Celalettin Cerrah ve Ahmet İlhan Güler tarafından bilindiğini göstermektedir. Hrant Dink’e yönelik tedbirlerin artması, hedef kişi haline getirilmesi, Yasin Hayal’in Hrant Dink’e yönelik eylem yapacağı bilgisi alınmışken, Celalettin Cerrah ve Ahmet İlhan Güler tarafından kasıtlı olarak koruma tedbirleri alınmamıştır” dedi.

"KASTEN ÖLDÜRMENİN İHMALİ DAVRANIŞLA İŞLENMESİ' SUÇUNDAN CEZALANDIRIMALILAR"

Dink ailesinin avukatlarından Havva Hülya Deveci de de duruşmada şu ifadeleri kullandı:

“Yasin Hayal ve üyesi olduğu örgüt Hrant Dink cinayetini gerçekleştirme konusunda kararlıdır. Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri bu bilgiye sahiptir. Engin Dinç ve Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri Hrant Dink cinayetinde farklı bilgilere ulaşmalarına rağmen ulaştıkları bu farklı bilgileri hiçbir zaman raporlara yansıtmamışlardır. Engin Dinç ve Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisini Trabzon Valisi’ne, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’na aktarmamıştır. Şahıslar Trabzon’dadır. Tüm bu bilgilere rağmen cinayetin önlenmesine operasyon yapılmamış, cinayetin işlenmesi olanaklı hale getirilmiştir. Yasin Hayal ve bulunduğu örgüt üyeleri yeterince fiziki, teknik takip altına alınmamıştır. Hrant Dink’in öldürüleceği ön görüsüne sahip olduğu halde yasaların kendisine yüklediği sorumluluğu yerine getirmemiş, örgüte kasıtlı olarak operasyon yapmamıştır. Bu nedenlerle Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler ve Engin Dinç’in 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçundan cezalandırılmaları gerekir.”

5 Mart'ta görülecek 130. duruşmada sanıklara son sözlerini soracak olan Mahkeme Heyeti'nin aynı duruşma sonunda kararını açıklaması bekleniyor.

ANKA

Gündem