Hrant Dink, doğduğu ve depremde yıkılan Malatya'daki evinin önünde anıldı

Hrant Dink, doğduğu ve depremde yıkılan Malatya'daki evinin önünde anıldı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 17. yılında, doğduğu ve 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan Malatya'daki evinin önünde anıldı.

Malatya Emek ve Demokrasi Platformu tarafından, Hrant Dink'in Çavuşoğlu Mahallesi’ndeki doğduğu ancak depremde yıkılan evin önünde açıklama yapıldı.

Taşhorun Kilisesi'nin arkasında yer alan evden geriye boş bir arsa kalmış durumda.

Platform üyeleri burada Dink'in fotoğrafının yer aldığı ve "Hrant'ı unutma, unutturma" yazılı bir pankart açtı.

hrant-dink.png

'Türkiye’de Hrant Dink’in katlinin adını koyalım'

Malatya Söz adlı haber sitesinin aktardığına göre, bu arsa önünde yapılan anmada konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Abdulmelik Kop şunları söyledi:

“Mücadelemizde yaşıyor, yaşayacak. 17 yıl geçti, acısı yaşıyor, hiç bitmeyecek. 1915’den buyana devletin suç örgütleriyle iç içe olduğu, birlikte iş yaptığı, suç işlediği, işlemeye devam ettiği Türkiye’de Hrant Dink’in katlinin adını koyalım. Türk usulü cumhuriyeti, cumhuriyet tarihi boyunca yetkililer tarafından çıkartılan, sandığımızdan da geniş Türk kitlelerin Ermeni düşmanlığı tarafından işlenmiş bir cinayettir. Hırant Dink devlet ve devletle aynı dalga boyunda düşünen kesimlerin sinir uçlarına dokunan, harekete geçiren 1915 Ermeni Soykırımı tanıması talebinde ısrarcı olmak yerine Türkiye’nin demokratikleşmesi gereğini savundu. Bu ilk kez Türk toplumuna Ermeni olarak Ermenilerin bugünkü varlığını, yaşadıklarını, Türkiye’de bir Ermeni olmanın ne demek olduğunu anlattı.”

'Birbirimizi anlamamızı istedi'

İki halk ve iki ülke arasında Hrant Dink’in diyaloğu savunduğunu söyleyen Kop sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birbirimizi anlamamızı istedi. Sürekli bunun için çağrı yaptı. Devletin suç odakları ile iş gören karanlık odakları Ermeni Soykırımını tanımaya değil; birbirimizi anlama çağrısına bile tahammül edemedi. Onun kurduğu ve yönettiği ağız; bizim Ermeni gerçeğini hiç bilmediğimiz kılcal damarlarımıza ulaşmamıza bir deniz feneri işlevi gördü, aydınlattı, öğretti. Ruhumuza seslendi.”

'Cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar'

“Katilinin gerçek failleri, düğmeye basanlar, yol boyunca, her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye’nin en baştan beri ve hala demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar. Şunu da unutmamak gerekir ki bu katliamda tetikçi olarak kullanılan Ogün Samast’a geçtiğimiz günlerde tahliye edildi. Hrant Dink İnsan Hakları değerleri için çok özel bir yere sahip.” (Kısa Dalga)

Gündem