Hukukçu Metin Günday: 'AYM'nin soruşturma için izin vermesi lazım'

Hukukçu Metin Günday: 'AYM'nin soruşturma için izin vermesi lazım'
Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan Yargıtay'ın, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını değerlendiren Profesör Metin Günday, "Bu soruşturmanın başlatılması ve yürütülmesi için de AYM’nin buna izin vermesi gerekiyor. Bundan sonraki sürecin nasıl olacağını ben bir hukukçu olarak öngöremiyorum" ifadelerini kullandı.

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına karşın TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ı tahliye etmedi. AYM kararını uygulamayan Yargıtay, AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunacak.

İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, Yargıtay’ın AYM’nin yetkisini aştığı gerekçesiyle aldığı suç duyurusu kararını değerlendirdi.

Soruşturma iznini AYM Genel Kurulu'nun verebileceğini belirten Günday, "AYM, Can Atalay ile ilgili kararı oy çokluğu ile almıştı. AYM üyelerine bir suç isnadında bulunulduğu takdirde AYM Genel Kurulu’nun bu konuda bir soruşturma açılmasına izin vermesi gerekir, AYM'nin izni gereklidir" dedi.

İzni verecek AYM Genel Kurulu üyelerini kararı veren kişilerden oluştuğuna dikkati çeken Günday, şunları söyledi:

"AYM Genel Kurulu, hakkında suç duyurusunda bulunulan kişilerden oluşuyor. Bu soruşturmanın başlatılması ve yürütülmesi için de AYM’nin buna izin vermesi gerekiyor. Bundan sonraki sürecin nasıl olacağını ben bir hukukçu olarak öngöremiyorum" diye konuştu. (DHA)

Gündem