Hukukçu Yücetürk: YSK’nın Erdoğan’ın adaylığının önünü açması Anayasa’yı ilgadır

Hukukçu Yücetürk: YSK’nın Erdoğan’ın adaylığının önünü açması Anayasa’yı ilgadır
Eski cumhuriyet savcısı, avukat Bülent Yücetürk, "Anayasa’ya göre Erdoğan, Meclis karar alıp seçim tarihini öne çekmediği sürece aday olamaz" dedi.

Hukukçu Bülent Yücetürk, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasının önünü açması durumunda Anayasa’nın ilga edileceğini belirtti.

Eski cumhuriyet savcısı, avukat Bülent Yücetürk, T24’deki yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusunu 5 soruda ele aldı.

Cumhurbaşkanının görev süresi

Cumhurbaşkanının görev süresinin, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile 5 yıl olarak belirlendiğini hatırlatan Yücetürk, aynı değişiklikte ayrıca bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilmesinin düzenlendiğini belirtti. Yücetürk, Anayasa’nın bu hükmünün 2017 yılında kabul edilen referandumda değiştirilmediğinin altını çizerek, “Dolayısıyla 2007 yılı değişiklikleri yürürlükte kalmıştır. Bir konu Anayasa ile düzenlenmişse, bu kuralı kanunla, mahkeme kararıyla veya Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla değiştiremezsiniz, değiştirirseniz Anayasa’yı ihlal etmiş sayılırsınız” dedi.

“Meclis kararı olmadan yeniden aday olamaz”

Yücetürk, Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olmasının yaratacağı hukuksal sorunları ise şöyle aktardı:

“Bir Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan, bütün Türk halkı gibi Anayasa’ya uymak zorundadır. Erdoğan, “’Hukuk farklı bir şey. Ama bunun yanında guguk, o da farklı bir şey. Şu anda seçimle ilgili yetkinin kimde olduğunu bilmeyecek kadar cahillerin eline kaldık’ diyebiliyor. Üstelik kendi değiştirdikleri, farklı bir rejimi getirdikleri Anayasa’ya göre Erdoğan, Meclis karar alıp seçim tarihini öne çekmediği sürece aday olamaz. Erdoğan, sırtını YSK’ya yaslamaktadır ve yine aday olacaktır. Bu tartışmadan kendisine bir mağduriyet yaratmak da istiyor olabilir. Çünkü, daha önceki süreçlerde bu mağduriyeti oya dönüştürebilmiştir.”

Anayasa’da kuralların net olduğunu belirten Yücetürk, “Ortaya çıkan kafa karışıklığının nedeni, iktidar temsilcilerinin Anayasa kurallarını kendilerine göre şekillendirmek istemelerinden kaynaklanmaktadır” dedi.

“Meşruiyet tartışması yaratmamalı”

Yücetürk, şöyle devam etti: “Bugün Anayasa’nın verdiği bu kadar önemli görevler, özellikle de Anayasa’nın uygulanması görevi dikkate alındığında, seçilecek Cumhurbaşkanı’nın öncelikle Anayasa’ya uygun seçilmesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve milletin birliğini temsil eden kişinin, hem ulusal hem uluslararası arenada meşruiyet tartışması içinde olmaması zorunludur. Bu nedenle, bu tartışma çok önemlidir ve yapılması gerekliliği tartışılmazdır.”

Yücetürk, adaylık konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın durumu konusunda ise şunları yazdı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, birinci kez 2014 yılında, ikinci kez 2018 yılında Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Dolayısıyla Anayasa’nın öngördüğü, “bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceği” kuralına göre iki kez Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Dolayısıyla üçüncü kez Cumhurbaşkanı olabilmesi, Anayasa’nın 116/3. maddesine göre, TBMM’nin en az 360 oyla seçimlerin yenilenmesine karar vermesi hâlinde mümkündür.”

Yücetürk, 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğinde, geçici madde ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018 yılında sona eren birinci döneminin sayılmayacağı düzenlenebilecekken, düzenlenmediğini hatırlattı. Yücetürk, ekledi: “Kanun koyucunun veya Anayasa’nın vermediği bir istisna, YSK kararıyla, Meclis Başkanı’nın mütalaası ile Anayasa’nın açık düzenlemesine rağmen verilemez.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olabileceğini savunanların, 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile yeni bir sisteme geçildiği, dolayısıyla önceki dönemdeki görev süresinin sayılmayacağı yorumunu yaptığını hatırlatan Yücetürk, “Oysaki buradaki tartışma konusu, sistemin değişmesiyle elde edilen bir hakla ilgili değil, bir kimseye ayrıcalık tanınıp tanınmamasıyla ilgilidir. Anayasa, bu konuda nettir. Türkiye Cumhuriyeti’nde bir kimse ancak iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapabilir. Bir Cumhurbaşkanı’nın öncelikli görevi Anayasa’yı uygulamak ve Anayasa’ya uymaktır” dedi.

AYM’nin Abdullah Gül kararı: Bağlayıcıdır

Anayasa Mahkemesi’nin Abdullah Gül’ün ikinci kez aday olabilmesinin önünü açan kararını da hatırlatan Yücetürk, “Bu kararın önemi şudur: Bugün iktidar, Cumhurbaşkanı’nın üçüncü kez adaylığını, sistem değişikliği üzerinden tartışmaktadır. Oysaki 2007 Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, süre ve seçim usulü değiştiği hâlde mevcut Cumhurbaşkanı’nın önceki görev süresi yok sayılmamış, kronometre sıfırdan başlatılmamıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı bağlayıcıdır ve bu karara göre kimseye ayrıcalık tanınamaz” dedi.

Bülent Yücetürk, “Erdoğan’ın, Anayasa’nın bu açık hükmüne rağmen üçüncü kez Cumhurbaşkanlığı’na aday olmasının önünün YSK kararıyla açılması ise Anayasa’yı ilgadır” diye ekledi. (Kısa Dalga)

Politika