Hürriyet: Emekli amirallerin dijital verileri inceleniyor, muvazzaf bağlantısı tespit edilemedi

Hürriyet: Emekli amirallerin dijital verileri inceleniyor, muvazzaf bağlantısı tespit edilemedi
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, araştırmaların ilk sonuçlarına göre, bildiriyi hazırlayan amirallerin muvazzaf askerlerle herhangi bir bağlantısının tespit edilmediği belirtildi.

Emekli 104 amiralin imzasını taşıyan “Montrö Bildirisi” ile ilgili olarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ‘devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ suçundan başlattığı soruşturmanın detaylarını Hürriyet gazetesi yazdı. Mesut Hasan Benli ve Gizem Karakış'ın aktardığı habere göre gözaltına alınanların ev, iş yeri ve araçlarında yapılan aramalarda el konulan bilgisayar, tablet, USB bellek, hard disk gibi dijital materyallere ilişkin inceleme Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılıyor. Emekli amirallerin telefonlarındaki dokümanlar, yazışmalar ve mesaj grupları da incelemeye alındı. Yine birbirleriyle irtibatlarına ve bildiri öncesinde bir araya gelinip gelinmediği de araştırılıyor. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan (BTK) HTS kayıtları istendi. Araştırma sonrası hazırlanacak rapor doğrultusunda da gözaltındakilerin ifadesi alınacak.

MUVAZZAF BAĞI GÖRÜLMEDİ

Emekli amirallerin bildirisinden sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma başlatırken, ilgili kurumlar da idari inceleme yaptı. Yapılan araştırmaların ilk sonuçlarına göre, bildiriyi hazırlayan amirallerin muvazzaf askerlerle herhangi bir bağlantısının tespit edilmediği belirtildi. Başsavcılığın, dijital materyaller de dahil olmak üzere yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından son tespiti yapacağı vurgulandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu kapsamda emekli amirallerin HTS kayıtları ve telefon trafiğini de inceleyecek. 

Gözaltında bulunan 4 emekli amiralin avukatı olan Şule Nazlı Erol, dün akşam saatlerinde müvekkilleriyle görüştü. Avukat Erol, “Müvekkillerimle yaptığım görüşmede, gözaltına gerekçe olarak gösterilen açıklamanın bir bildiri olmadığının altını ısrarla çizdiler. Kendileri bunun bir duyuru olduğunu belirtti. Çok üzgün olduklarını ifade ettiler” dedi.

Gündem