İBB’den ‘Emirgan Korusu’ açıklaması: 2002'den beri yapılan, izinli ve rutin bir işlem

İBB’den ‘Emirgan Korusu’ açıklaması: 2002'den beri yapılan, izinli ve rutin bir işlem
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada yayılan 'Emirgan Korusu'nda ağaçlar kesiliyor' iddiasının arka planını açıkladı: Koruda 2002'den beri orman idaresinin izniyle kuru ağaçlar için aynı işlem yapılıyor, yerlerine yeni ağaç dikiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Emirgan Korusu'ndaki ağaçların kesildiği yönündeki iddiaların sosyal medyada yayılması üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Emirgan Korusu'nda 130 adet kuru ağacın orman idaresinin izniyle kaldırıldığı belirtildi; bu işlemin 2002'den beri yapıldığına dikkat çekildi.

İBB'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Emirgan'da iddia edildiği gibi bir ağaç katliamı değil aksine ormanı koruyacak, ölü ağaçları kaldırıp yenilerini koyacak amenajman, yani kesilmesi gereken ölü ağaçların, doğal denge göz önüne alınarak kaldırılması işi yapılıyor. Korularda toplu ağaç ölümleri ve devrilmeleri ortaya çıktığında yapılacak iş gerçekleştiriliyor."

İZİN SÜRECİ ANLATILDI

İBB, Emirgan Korusu'nda kuru ağaçların kaldırılması ve yeni sağlıklı ağaç dikilmesinin 2002'den beri devam eden rutin bir ormancılık işlemi olduğunu belirtti. Açıklamada, 130 kuru ağacın kaldırılmasına dair bürokratik izin süreci de ayrıntısıyla anlatıldı; tüm işlemlerin "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna göre Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Koruma Komisyonlarının onayı ile gerçekleştirildiği ve 6831 sayılı Orman Kanunu'na göre hazırlanan amenajman planına uyulduğu" vurgulandı.

İBB açıklamasında, Emirgan Korusu'nda 2021'de 15 türden 140 adet ağaç dikildiği, 2022 yılında da erguvan, sedir, ıhlamur, at kestanesi, meşe, sığla, demir ağacı, manolya gibi 13 türden 175 ağaç dikimi planlandığı belirtildi.

Fotoğraf: Sarıyer Posta sitesi

Gündem