İbrahim Kahveci: Ülkemiz bir anda iflas bayrağını çekebilir mi?

İbrahim Kahveci: Ülkemiz bir anda iflas bayrağını çekebilir mi?
İbrahim Kahveci, kredi faizinden tasarruf için yapılan faiz indiriminin soncu olarak bugün KKM hesaplarına 500 milyar faiz farkı ödemek zorunda kalınabileceğine dikkat çekti. Kahveci, "Böyle bir hesapsızlığı kim yapabilir? Kur artışı sertleşirse Hazine’de olmayan bu karşılıksız taahhüt yüzünden ülkemiz bir anda iflas bayrağını çekebilir mi?" diye sordu.

İktidarın geçen yıl faiz indirimine gitmesinin onucu olarak piyasada faizlerin yükselmesine ve doların 8 liradan 16 liraya kadar yükselmesine yol açtığını anlatan ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, "Kur artışı sadece 441 milyar dolarlık dış borçlarda 3,5 trilyon lira maliyet artışına yol açtı. Bakın bu faturayı ülke olarak hepimiz ödüyoruz ve ödemeye devam edeceğiz" dedi.

Kahveci, 'Bu film nasıl bitecek?' başlıklı yazısında, şunları kaydetti:

İthalat üzerinden kur maliyetine hiç değinmiyorum; hatta Hazine garantili müteahhitlere verilen kur bazlı garanti maliyetine de hiç değinmiyorum.

Hesap bu kadar basit.

Acaba bu hesabı yapamamış olabilirler mi?

TL’nin değerini bu kadar aşağılara düşürüp, değersiz bir para kim yapmak ister...

Mesela filmin ilk sahnelerinde bir cümle akıllara gelir: O dönem Başbakan ve şimdinin Cumhurbaşkanı Erdoğan 2012 yılında der ki: “Para, tıpkı bayrak gibi tıpkı milli marş gibi bir ülkenin gücünü itibarını bağımsızlığını simgeler. Paranın itibarı milletin itibarıdır.”

Acaba şimdilerde filmin hangi sahnesindeyiz?

***

Hatırlarsanız Nureddin Nebati “TL en düşük değerde, hiç merak etmeyin TL bundan daha değersiz olamaz” demişti. Gerçekten de milli paramız olan TL’nin değeri ne 94 krizinde ne de 2001 krizinde bu kadar değersiz olmamıştı.

Bunu biz söylemiyoruz; bunu Merkez Bankası verileri söylüyor: İsterseniz TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (2003=100) Endeksine bakın.

***

Diyorlar ki “herkes Erdoğan’ı yıkmaya çalışıyor.’’

Elbette öyle olacaktır. Siyasi muhalefet demokratik bir şekilde iktidarı almak ve ülkeyi daha iyi yönetmek isteyecektir. Ülkenin bekası asıl buradan geçer.

Sizce yukarıda verdiğim çok ama çok basit örneği (soruyu) göremeyecek bir ekonomi yönetimine ülkemiz ne kadar dayanabilir?

Mesela geçen yılki TL kredi faizinden 100-150 milyar tasarruf edeceğiz diye yola çıkanlar bugün sadece KKM hesaplarına hem de kamu üzerinden 500 milyar faiz farkı ödemek zorunda kalabilirler. Buna ne denir sizce?

Böyle bir hesapsızlığı kim yapabilir? Kur artışı sertleşirse Hazine’de olmayan bu karşılıksız taahhüt yüzünden ülkemiz bir anda iflas bayrağını çekebilir mi? Buna kim nasıl izin verebilir?

YAZININ TAMAMI

Ekonomi