İbrahim Kalın, Buça için 'olası savaş suçu' dedi

İbrahim Kalın, Buça için 'olası savaş suçu' dedi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna'nın Buça kasabasından gelen sivil ölümü görütüleri hakkında 'olası savaş suçu' ifadelerini kullandı. Kalın'ın, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'da ise 'fiili gerçekliğin' kabul edilebileceğini söylemesi dikkat çekti.

Financial Times gazetesiyle bir söyleşi gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna ile Rusya arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen müzakereleri değerlendirdi. Kalın, Ukraynalı sivillerin öldürüldüğüne dair gelen görüntülerin Türkiye'nin iki ülke arasında daha kapsamlı bir anlaşma ve ateşkes konusundaki arabuluculuk çabalarını sekteye uğrattığını söyledi.

FT: EN SERT KINAMA

Buça ve Borodyanka'dan gelen görüntülerin 'Ukrayna tarafının müzakerelere devam etme istekliliğini etkilediğini belirten Kalın, 'olası savaş suçlarına' atıfta bulundu. Kalın “Hepimiz bu insan hakları ihlali ve olası savaş suçu görüntülerini görünce öfkelendik" derken, Financial Times bu sözleri 'Ankara’nın sivillerin öldürülmesi konusundaki en sert kınaması' olarak niteledi.

KALIN: SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Ukrayna tarafının şu an müzakerelerin birkaç günlüğüne askıya alınmasını isteyebileceğini belirten Kalın, "Sahadaki gelişmeler, Buça'dan ve birkaç başka yerden gelen görüntüler, elbette müzakerelerin önceski gibi ilerlemesini zorlaştırıyor. Ukraynalılar yıkıldı, hepimizin olduğu gibi... Bunlar gerçekten korkunç, hiçbir şekilde kabul edilemez, insanlık dışı eylemler ve bunu her kim yaptıysa, yargı karşısına çıkarılmalı” ifadelerini kullandı.

'MÜZAKERELERDE ŞU AN İLERLEME BEKLENMİYOR'

Kalın, Türkiye'nin müzakerelere devam edilmesi için her iki tarafı da teşvik ettiğini belirtirken, "Diplomasiye bir şans vermeliyiz ve Rusya tarafıyla konuşmak önemli. Ben şahsen önümüzdeki günlerde ve hatta haftada, [müzakerelerde] önemli bir ilerleme beklemiyorum. Fakat belki bir veya iki hafta sonra yine bir hareketlenme görebiliriz” diye konuştu.

Rusya'nın Batı dünyasından dayatılan yaptırımlar ve askeri kayıpları konusunda endişe duyuyor gibi göründüğünü söyleyen Kalın, "[Ukrayna'da] çok fazla kayıp verdiler ama ekonomik kayıplar genel ekonomik durum ve muhtemelen politika belirlemede bir etki göstermeye başlıyor" iddiasında bulundu.

'RUSYA GERİ ADIM İÇİN YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİNİ BEKLEYECEKTİR'

Kalın, ilerleyen süreçte Rusya'nın geri adım atması için yaptırımların hafifletilmesinin gerekeceğini ve 'bir tür karşılıklı, aşamalı bir süreç' işleyeceğini belirterek, "Rusya'nın bakış açısına göre, taviz vermelerinin tek yolu bu" dedi.

Ukrayna'nın Rusya tarafından talep edilen tarafsızlık statüsü için BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile diğer ülkelerden güvenlik garantisi istediği bilinirken, Kalın bu konudaki görüşmelerin erken bir aşamada olduğunu belirtti. Türkiye'nin 'Ukrayna'yı desteklemek ve bu savaşa son vermek istediği' için güvenlik garantilerine 'ilkesel olarak olumlu baktığını' belirten Kalın, "Bu konuyu Ukraynalılarla ve Ruslarla görüştük. Amerikalılar ve Fransızlarla da bazı görüşmelerimiz oldu fakat bir imza atılmadan önce ordularımızın ele alması gereken çok fazla askeri ayrıntı var" diye konuştu.

'SİLAHTAN ARINDIRILMA KONUSUNDA POZİSYONLARI ÇOK FARKLI'

Kalın, 'Ukrayna'nın askerden arındırılması' için Rusya'dan gelen talebin ayrıntıları üzerinde de konuşulduğunu ama Kiev ile Moskova'nın bu konudaki tutumları arasında büyük bir fark bulunduğunu söyledi. "Rusya'nın ana endişesi, Ukrayna'nın kendisine tehdit oluşturabilecek bir ateş açma kapasitesinin olmaması gerektiği yönünde" diyen Kalın, burada 'uzun menzilli füzeler' gibi askeri teçhizatın kastedildiğini belirtti; "Ukrayna ise herhangi bir egemen ülkede olduğu gibi normal becerileri bulunan, güçlü, ciddi bir ordu istiyor" ifadelerini kullandı.

'RUSYA'NIN TALEPLERİ MAKSİMALİST AMA KIRIM'DA SAHADAKİ GERÇEKLİK KABUL EDİLEBİLİR'

İbrahim Kalın'ın, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas ve Kırım konusundaki açıklamaları da dikkat çekti. Moskova tarafı Kırım'ın Rusya toprağı, Donbas'taki iki cumhuriyetin de bağımsız olarak tanınmasını isterken, İbrahim Kalın 'Rusya'nın Kırım'ın ilhakının tanınmasının ötesindeki talepleri açık etmediğini' ve Kırım'la ilgili taleplerin de 'Ukrayna'nın veya uluslararası toplumun kabul etmeyeceği şekilde gerçek dışı ve maksimalist' olduğunu söyledi.

Kalın'ın şu sözleri dikkat çekti: "Fakat eğer Kırım'daki fiili durum değişmeyecekse -ki bu noktada değişmeyecek gibi görünüyor- o zaman bunu sahadaki gerçeklik olarak kabul edebilir ve Kırım'daki duruma bir tür çözüm getirmenin yollarını arayabiliriz." (Kısa Dalga)

Dünya