İbrahim Kalın: Suriye'ye operasyon konusunda kimseden izin alacak değiliz

İbrahim Kalın: Suriye'ye operasyon konusunda kimseden izin alacak değiliz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye operasyonu gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin en meşru hakkıdır, en meşru talebidir. Bu yönde biz kimseden izin alacak da değiliz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde 'Kültür ve Sanat Tasavvurumuz' başlıklı söyleşide konuştu.

Kalın, söyleşi sonrasında gazetecilerin gündeme yönelik sorularını yanıtlayarak, "Kendi sınır güvenliğimizi korumak için ve bugüne kadar nasıl birtakım tedbirler aldık, askeri operasyonlar düzenlediysek, bundan sonra da bu yönde adımlar atmak Türkiye'nin en meşru hakkıdır, en meşru talebidir. Bu yönde biz kimseden izin alacak da değiliz" dedi.

"FİNLANDİYA'NIN VE İSVEÇ'İN ORTAYA KOYACAĞI TAVRA BAĞLI"

Kalın, İsveç ve Finlandiya ile ikinci tur görüşmelerin ne zaman yapılacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Geçen hafta çarşamba günü Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile aynı zamanda Milli Savunma Bakan Yardımcımız ve ilgili kurumlarımızdan arkadaşlarımızla İsveç ve Finlandiya heyetlerini ağırladık. Orada biz konularımızı kendilerine açık, seçik ve detaylı bir şekilde anlattık. Beklentilerimizi içeren bilgi ve belgeleri kendilerine sunduk. O toplantıda birtakım iyi niyet beyanları yapılmış olmakla birlikte somut, ne yapılacağına dair bize bir geri dönüş olmadı. Bu süre zarfında özellikle bizim o görüşmeyi yaptığımız günün akşamı İsveç devlet televizyonunda PKK/PYD/YPG terör örgütünün eş başkanlarından birisi olan Salih Müslim'in mülakatının yayınlanmış olması, bu süreçle ilgili bakış açısını ortaya koyan sıkıntılı durumlardan biri.

Burada terör nedir, terörizmle mücadele nasıl yapılır, terörün tanımı konusunda İsveç ve Finlandiya ne tür adımlar atacak, ne tür yasal mevzuat düzenlemeleri yapacakları ile ilgili bizim somut beklentilerimiz var. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, bir terör örgütüne farklı isimler altında açıkça destek veren, kapılarını açan, onlara; yasal, toplumsal, finansal imkanlar kazandıran ve ülkelerin bir güvenlik ittifakı olan NATO'ya bu konularda adım atmadan girmesini hayal etmek, tahayyül etmek elbette mümkün değil. Türkiye'nin bu konudaki tutumu son derece net. Türkiye'nin terörle ilgili endişelerini giderecek adımlar atılmadan bu sürecin ilerlemesi mümkün değil.

Şimdi bu çerçevede bizim hem İsveç'e hem de Finlandiya tarafından beklentimiz bizim kendilerine sunduğumuz bilgiler ve belgeler ışığında, taleplerimiz doğrultusunda nasıl bir yol haritası izleyeceklerine, ne tür somut adımlar atacaklarına dair bir geri dönüş almak. Ancak bunu gördükten sonra sürecin bundan sonraki safahatıyla ilgili ne zaman, ne şekilde, hangi düzeyde bir toplantının yapılıp yapılmayacağını o zaman karar vereceğiz. Dolayısıyla sürecin bundan sonraki seyri Finlandiya'nın ve İsveç'in bizim sunduğumuz bilgiler belgeler ışığında ortaya koyacağı tavra bağlı."

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN DAHA SOMUT ADIMLAR ATMASINI BEKLİYORUZ"

Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik adımlarının anımsatılması üzerine şöyle dedi:

"Biz bunu olumlu bir gelişme olarak not ettik. Memnuniyet duyduğumuzu da ifade etmeliyim ama bunun yeterli olmadığını da söylemeliyim. Çünkü ambargoların kaldırılması meselesi bizim gündeme getirdiğimiz konulardan sadece bir tanesiydi. Tabii ki bu yönde olumlu adım atmalarını memnuniyetle karşılıyoruz ama daha özellikle terörün siyasal alanları kullanması, finansmanı, propaganda faaliyetlerine devam etmesi örgütsel yapısını bu ülkelerde devam ettirmesi konularında daha somut daha net bizim beklentilerinizi karşılayacak adımların atılmasını bekliyoruz." (DHA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika