İcra takibi gelen çifçilerden YEDAŞ'a protesto

İcra takibi gelen çifçilerden YEDAŞ'a protesto
Samsunlu çiftçiler, YEDAŞ'ın kaçak kullanım iddiasıyla icra takibi başlatmasına tepki gösterdi. Çiftçiler, "Kaçak cereyan ithamı altında bize cezalar yazıldı. Kaçak cereyan kullanmadığımız halde, kendi menfaatleri için, kendi kolaylıkları için tarlalara cereyan yazmaya gelmiyorlar, bizi zorda bırakıyorlar." dedi.

Samsunlu çiftçiler, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Genel Müdürlüğü'nün (YEDAŞ) sulama için kullanılan elektrik sayaçlarının sabitlenmemesini gerekçe göstererek kaçak kullanım nedeniyle icra takibi başlatmasına tepki gösterdi. Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşayan çiftçi Veysel Öz, "Kaçak cereyan ithamı altında bize cezalar yazıldı. Kaçak cereyan kullanmadığımız halde, kendi menfaatleri için, kendi kolaylıkları için tarlalara cereyan yazmaya gelmiyorlar, bizi zorda bırakıyorlar. Kaçak cereyan kullanmıyorum, kullanmıyoruz da kimsenin de kullandığını zannetmiyorum ama bizi zan altında bırakarak bizden ceza alıyorlar" dedi.

Çalık Grubu’na bağlı Yeşilırmak Elektrik Dağıtım (YEDAŞ) Samsun Genel Müdürlüğü tarafından Samsun’un Alaçam, Bafra, Çarşamba, Terme, Tekkeköy ve diğer ilçelerinde tarımla uğraşan çiftçilere kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle 10 bin liraya yakın elektrik bedeli faturalandırılması ve icra takibi başlattı. Uygulamaya tepki gösteren çiftçiler, YEDAŞ’a gelerek itiraz dilekçesi verdi.

'Mağduriyetlerimiz giderilsin'

Gökçeboğaz Mahallesi çiftçilerden Kurtulay Mete, "Şu an Samsun YEDAŞ’a geldik. Hiç haberimiz olmadan, YEDAŞ’tan bizi avukatlar arayarak, 10’ar bin lira bize ceza yazıldığına dair tebliğ etmişler. Bizim buraya gelmemizin sebebi, bu borçları daha öncesinden iptal olmasını söylediklerinden sebep iptal ettik dediler. Tekrar avukata düştü. Şu an biz burada TEDAŞ’ın orada biz mağdur durumda bekliyoruz. Söyleyeceklerim bundan ibaret. Gerçek anlamda bizim hakkımızın aranmasını istiyoruz. Gereken neyse onu yapmaya çalışıyoruz. Şu an dilekçelerimizi verdik. Ne derece doğru, ondan bir haberimiz yok" dedi.

Samsun’un Çarşamba ilçesi Porsuk Mahallesi’nden çiftçi Celal Öntürk, "Samsun Çarşamba’da çiftçilikle uğraşıyorum. Tarlamıza tamamen projeli olarak, aldığımız sulama abonemizi, sayaç memurlarının okurken keyfi uygulamalarından ötürü "sayaç yerinde yoktur ya da kaçaktır" diye okumaktan kaçmak suretiyle bizlere ceza yazıyorlar ve şu an binlerce kişi mağdur durumda Samsun bölgesinde. Buraya geldiğimizde de bunun haksız olduğunu söylediğimizde arkadaşlar bize uygunluğunu söylediler. Kontrol ettiler ama bugün itibarıyla e-devletimize hacizlerin geldiğini, avukatların aradığını görüyoruz. Bununla ilgili şikâyet dilekçelerimizi oluşturduk. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" diye konuştu.

YEDAŞ: Kaçak kullanımlar var

YEDAŞ Dağıtım Direktörü Ümit Yaşar Kışla ise şunları söyledi:

"Bizim bölgemizde özellikle Çarşamba ve Bafra bölgesinde yoğun, ancak vatandaşlarımızın şöyle bir şeyi var. Normalde aslında bahçe sulaması için her tarlasında abonesi olması gerekirken, bir tane sayacı her türlü tarlasına götürüyor kullanıyor, o çok doğru bir şey değil çünkü kaçak kullanımlar söz konusu. Biz de bu sene yapmış olduğumuz çalışmayla beraber, bu sayaçların nerede olması gerekiyorsa orada olmasına ilişkin bir çalışma yaptık. Daha sonra bunların sayaçları taşıyanlarla ilgili kaçak işlemi tuttuk. Yani bunu değiştirme hakkınız yok. Öyle bir mevzuat hakkınız yok diyerek. Dolayısıyla bir cezai işlem uyguladık. Cezai işlem sonrasında da sayaçlarınızı sabitleyin, panolarınıza taahhüt içinde bahçelerinize, sulama yaptığınız yerlere sabitledikten sonra itirazlarınızı yapın, itirazlardan sonra değerlendirelim hem cezai iptali işlemlerinizi yapalım bunu hem de normal hale sokalım ve bundan sonra normal kullanımınızı fatura şeklinde ödeyin diye söyledik. Vatandaşların bir kısmı bunu şey yapmadılar, ilgilenmediler. Geçen yıl mayıs ayından bu tarafa, başvuru yapanlarla ilgili gerekli düzenlemeleri yaptık. Başvuru yapmayanlarla alakalı sayaçları yerinde bulunmayanları, tabi tutulmuş olan cezaları icraya sevki işlemleri oldu ancak, bu arada bazılarında şey olduğunu gördük. Sabitlediği halde bize, gelin kontrol edin demedikleri için icraya girenleri gördük. Hemen icra ile ilgili işlemleri durdurduk bugün. İtirazlarını alıyoruz aşağıdan vatandaşlarımızın dolayısıyla değerlendirmeyi yapıp icralarını geri çekip iptal işlemlerini gerçekleştireceğiz, süreç budur." (DHA)

Gündem