İddia: AB Rusya ile vize anlaşmasını askıya alabilir

İddia: AB Rusya ile vize anlaşmasını askıya alabilir
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının, Rus turistlere vize kolaylığı sağlayan anlaşmanın askıya alınması yönündeki çağrılara destek beyan edeceği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, 2007 tarihli vize anlaşmasının askıya alınması halinde Rus turistlerin Avrupa'ya seyahatinin zorlaşacağını yazdı.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya devletine ve devletle bağlantılı şahıslara bir dizi yaptırım uygulamaya başlayan Avrupa Birliği'nin (AB), bu kez Rus turistleri hedef alacağı öne sürüldü. İddiaya göre, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının bu hafta yapacağı gayrı resmi toplantıda, Moskova'yla 2007'de yapılan vize kolaylığı anlaşmasının askıya alınması çağrıda bulunulacak.

Financial Times gazetesi üç farklı kaynağa dayandırdığı haberinde, Prag'da salı günü başlayacak iki günlük toplantıda, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının "Rus turistlere vize verilmemesi için bazı üyelerden yükselen çağrılara siyasi destek beyanında bulunacağını" öne sürdü.

'KENTLERİMİZDE, MARİNALARIMIZDA DOLAŞMALARI UYGUN DEĞİL'

Üst düzey bir AB yetkilisi, "Rus turistlerin bizim kentlerimizde, bizim marinalarımızda dolaşması uygun değil. Rus halkına bu savaşın onaylanmadığına, kabul edilebilir olmadığına dair bir sinyal göndermemiz gerekiyor" dedi.

Rusya ile AB arasında 2007'de yapılan vize kolaylığı anlaşmasının hükümet yetkililerine ve iş insanlarına serbest seyahat imkânı tanıyan bölümleri, Ukrayna'daki savaşın patlak vermesinin ardından şubat sonunda askıya alınmıştı.

RUS TURİSTLERİN ÖNCELİKLERİ KALDIRILACAK

Anlaşmanın daha geniş anlamda askıya alınması, Rusya vatandaşlarına AB ülkelerinde vize başvurusu sırasında sağlanan ayrıcalık ve önceliklerin kaldırılması, daha fazla belge talep edilmesi, vizenin daha pahalı hale gelmesi ve bekleme süresinin ciddi biçime uzaması anlamına gelecek.

Financial Times'a konuşan AB yetkilisi, "Sıradışı bir durumun içindeyiz ve bu, sıradışı adımların atılmasını gerektiriyor. Vize kolaylığını askıya almanın ötesine geçmeyi planlıyoruz" dedi. Yetkili, yıl sonuna kadar daha kapsamlı değişikliklerin getirilebileceğini ne sürdü.

AB İÇİNDE AYRIŞMA VAR: ALMANYA KARŞI

Ancak AB içinde Rusya vatandaşlarına verilen vizelerin azaltılması, tamamen durdurulması veya olası bir yasağı Moskova'nın müttefiki Belarus'un vatandaşlarına genişletilmesi gibi öneriler konusunda oybirliği yok.

Savaşın başlamasının ardından bir dizi ülke Brüksel'in Rus turistlere de kolektif şekilde vize engeli getirmesi gerektiğini savunmuş, Çek Cumhuriyeti ve Polonya dahil bazı üyeler vize vermeyi bırakmıştı. Bu ülkeler, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de benzer çağrılarının gölgesinde topyekûn bir yasak talep ediyor.

Öte yandan aralarında AB'nin en önemli ülkesi sayılan Almanya'nın da bulunduğu bazı ülkeler tam yasağa karşı ve Rus turistlere Schengen vizesi vermeye devam ediyor.

Prag'daki toplantıya başkanlık edecek olan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yasağa karşı olduğunu, vize konusunda 'daha seçici' davranılabileceğini söylemişti.

ESTONYA'DAN 'AB DIŞINDA YASAKLARIZ' ÇIKIŞI

Yasaktan yana olan Finlandiya, Polonya ve Rusya ile sınırı olan Baltık ülkeleri ise Schengen Anlaşması'nın 'ulusal güvenlik istisnalarını' gerekçe göstererek, Rusların turist vizesi ile topraklarına girmesini engelleyebileceklerini duyurmuştu. AB ile Rusya arasındaki hava trafiğinin askıya alınması nedeniyle, çok sayıda Rus turistin bu ülkeler üzerinden başka Avrupa kentlerine gittiği belirtiliyor.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Avrupa'ya seyahat eden Rus turistlerin yüzde 30'unun Estonya'dan geçtiğini belirterek, "AB'nin ortak bir çözüm bulamaması halinde Avrupa'nın misafirliğini suistimal eden Rus turistlerinin akınından en çok etkilenen ülkelerin bölgesel bir çözüm bulabileceğini" söylemişti.

Estonya gibi AB'yi ziyaret eden Ruslara tam yasak getirilmesi görüşünü savunan ülkeler, bir yandan da sınırların tam olarak kapatılmaması ve insani sebepler, sığınma talepleri ve muhalifler için istisnalar getirilmesini talep ediyor. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem