İddia: "Ankara, Türkiye'de kalan Hamas liderlerine kibarca kapıyı gösterdi"

İddia: "Ankara, Türkiye'de kalan Hamas liderlerine kibarca kapıyı gösterdi"
Gazeteci Fehim Taştekin, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından Hamas’ın Türkiye’de bulunan Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’den ülkeyi terk etmesini istediğini ileri sürdü. Taştekin, bir Türk yetkilinin iddiaları yalanlamasına rağmen iddiasını iki kaynağa dayandırdı. Taştekin ayrıca Erdoğan'ın talimatıyla Türk istihbarat ve Dışişleri yetkililerinin Hamas'la temaslarda bulunduğunu ancak arabuluculuk tekliflerine olumlu yanıt alamadıklarını da belirtti.

Gazeteci Taştekin, Al Monitor’da yayınlanan yazısında Türkiye’nin İsrailli sivillerin öldürülmesinin ardından Hamas'ı koruyor görünmek istemediği için İsmail Haniye ve beraberindekilerden kibarca Türkiye'yi terk etmelerini istediğini ileri sürdü.

Taştekin, yazısında şunları kaydetti:

“Katar ve Türkiye'de gönüllü sürgünde yaşayan Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, Hamas İsrail duvarlarını aştığında İstanbul'daydı. İki farklı kaynağın Al-Monitor'a aktardığına göre Haniye, sosyal medyada dolaşan ve kendisinin ve diğer Hamas üyelerinin televizyonda saldırı haberlerini izlerken "şükür secdesi" yaptığını gösteren görüntülerin ardından kibarca uğurlandı. Haniye'nin yardımcısı Salih el Aruri'nin o gün El Cezire'ye yaptığı açıklamalar da Ankara'yı rahatsız etti. Aruri, Hamas'ın İsrail'i hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkûmları serbest bırakmaya zorlayacak kadar İsrail askerini esir aldığını ve savaşmaya devam edeceğini söyleyerek övünüyordu. İki kaynağa göre Ankara, İsrailli sivillerin öldürülmesinin ardından Hamas'ı koruyor görünmek istemediği için Haniyeh ve beraberindekilerden kibarca Türkiye'yi terk etmelerini istedi.
Pazartesi günü bir Türk yetkili, hükümetin Haniye ve diğer üst düzey yetkililere Türkiye'yi terk etmelerini emrettiği iddialarını yalanladı.”

Erdoğan Hamas’ı memnun edecek desteği esirgedi

Batı için Türkiye’nin şu anda Hamas'la konuşabilecek bir ortağı temsil ettiğini ifade eden Taştekin, “Bu da Erdoğan hükümeti için bir tür paratoner görevi görüyor. Hamas'ın elindeki yabancı rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapması talebiyle Ankara'ya yapılan çağrılar Erdoğan'a umduğu rolü oynama fırsatı verdi” ifadelerini kullandı.
Taştekin şunları yazdı:
“Geçmişte İsrail'e karşı sergilediği öfkeli çıkışların aksine, Erdoğan bu kez İsrail ile açtığı yeni sayfayı tehlikeye atmamaya özen göstererek dilini tuttu. Gazze'de artan can kayıpları nedeniyle İsrail'e karşı üslubunu biraz sertleştirmiş olabilir, ancak Hamas'ı memnun edecek desteği esirgedi.

Filistinli gruplar Türkiye’nin tutumundan memnun değil

Filistin tarafındaki hayal kırıklığını kabul eden Ankara'daki Filistinli bir kaynak Al-Monitor'a şunları söyledi: "Hamas dâhil Filistinli gruplar Türkiye'nin tutumundan memnun değil. Türkiye'nin açıklamaları yetersiz görülüyor. İsrail büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na bile çağırmadılar."

Hamas'ın bir diğer üst düzey ismi Halid Meşal de geçen hafta Habertürk TV'ye verdiği mülakatta örgütün Ankara'dan daha güçlü bir destek beklediğini ima etti. "Türkiye'ye büyük saygı duyuyorum. Türkiye ... İsrail'e 'dur' demeli" dedi.

Yine de Ankara ilişkilerdeki mevcut soğumayı geri dönülmez olarak görmüyor olabilir ve Hamas liderleri de Türkiye'nin kapısının kendilerine açık kalması umuduyla bunu sorun yapmayabilir.

Erdoğan'ın talimatıyla Türk istihbarat ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Hamas'la temaslarda bulundu ancak iddialara göre arabuluculuk tekliflerine olumlu yanıt alamadılar. Bazıları bu durumu Ankara'nın etkisinin olmadığının bir işareti olarak görüyor ancak çatışmanın ilk aşamasında Hamas da Katar ve Mısır'dan gelen tekliflere açık olmamıştı”


YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Gündem