İddia: Erdoğan, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili MİT'ten rapor istedi

İddia: Erdoğan, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili MİT'ten rapor istedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, suç örgütü lideri olma suçundan tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'ın bürokratlar ve yargı mensupları ile bağlantısına dair MİT’den özel rapor istediği ileri sürüldü.

T24 yazarı Tolga Şardan, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’ın tutuklanmasının ardından soruşturmada ismi geçen Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu istediği, Erdoğan’ın talebi reddettiğini iddia etti. İddiaya göre; Erdoğan, Kaplan soruşturmasıyla ilgili MİT’den özel bir rapor istedi. Öte yandan, eski Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz'ın da MHP lideri Devlet Bahçeli’den randevu istediği, Bahçeli’nin “görüşecek bir şey yok” diyerek reddettiği ileri sürüldü.

Tolga Şardan’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kaplan soruşturmasıyla ilgili MİT'ten özel rapor istediği ifade ediliyor. Raporun içeriği ise; Kaplan'la bürokratlar ve yargı mensupları başta olmak üzere kimlerin bağlantısının bulunduğu. MİT, detaylı bir rapor hazırlayıp ABD dönüşü Erdoğan'a sunacak.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, isimleri bilmiyor mu?" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, Cumhurbaşkanı isimleri biliyordur büyük olasılıkla. Ancak, MİT'ten resmi olarak rapor istemesi önemli.

İkincisi, süreçte adı gündeme gelen Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman, Kaplan operasyonu başlayıp, adının gündeme gelmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu talep etti.

Cumhurbaşkanlığı'ndaki kaynaklarım Erdoğan'ın, Kocaman'a randevu vermediğini aktardı. Bu da önemli bir gelişme. Malum, Kocaman'ın Erdoğan'la olan yakınlığının derecesi biliniyor. Erdoğan'ın görüşme isteğine "hayır" demesi dikkat çekici.

Bahçeli'den Yılmaz'a ret

Üçüncü gelişme ise, Eski Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz'la ilgili. Kaplan'ın en güçlü olduğu ve suç örgütünü yönettiği dönemde Ankara Emniyet Müdürü'ydü. Şimdi kızakta!

Kaplan'ın tutuklanmasıyla beraber Yılmaz'ın döneminin de sorgulanması her an gündeme gelebilir.

Yılmaz, bu konjonktürde geçtiğimiz günlerde MHP'li bir ismin aracılığıyla Genel Başkan Devlet Bahçeli'den randevu istedi.

Ancak Bahçeli, Yılmaz'ın talebine, "görüşecek bir şey yok" diyerek olumlu yanıt vermedi.

Yılmaz, şimdilerde farklı devlet yöneticileriyle görüşüp destek almaya çalışıyor. Sürecin nasıl sonuçlanacağını birlikte göreceğiz yakında.”

Kapalı kapılar ardında buluşmalar

Öte yandan, Tolga Şardan, tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın avukatıyla ilgili dikkat çeken bilgiler paylaştı.

Şardan, ismini açıklamadığı avukata dair şöyle yazdı:

“Kapalı kapılar ardında buluşmalar, görüşmeler yapıldığı bilgileri kulislere yansıyor, son bir haftadır. Özellikle bu görüşmeler sonrasında polise ciddi baskı uygulanmaya başlandığı iddiaları var.

Araya "hatırlı" isimlerin girdiği belirtiliyor. Bu isimlerin başında Ankara'daki yargı camiasında yakından tanınan bir avukat var. Şimdilik adını vermek istemiyorum.

Bu avukatın, daha önce AKP'li önemli bir siyasetçinin vekiliyken, sonradan sahip olduğu siyasi nüfuzla Ankara Adliyesi'nde kendi lehine etki alanı yarattığı ifade ediliyor. Hatta bilhassa halen Yargıtay üyeliği yapan Yüksel Kocaman'ın döneminde Ankara Adliyesi'nde etki alanını güçlendirdiği "dokunulmazlıkla" mesleğini yürüttüğü herkesçe biliniyor.

Ankara Adliyesi'nde bırakın yargı mensuplarını, kapıdaki özel güvenlik görevlilere ismi söylendiğinde "açmayacağı kapı" yok. Kendisi için "sivil başsavcı vekili" tanımlaması yapılıyor.

Bir avukatın, çok sayıda yargı mensubunu tanımasında hiçbir gariplik yok şüphesiz.

Ancak söz konusu avukatın yarattığı tablo, "yargı mensubu – avukat arasındaki mesafeli duruştan ziyade biçim değiştirip iş birliği yapma konumuna ulaşmış" durumda.

Dediğim gibi daha önceleri Ankara'nın yönetiminde söz sahibi olmuş AKP'li siyasetçinin avukatlığını yapan, "iş birliği" yöntemleri çerçevesinde AKP'li siyasetçinin Ankara Adliyesi'ndeki problemlerini sonuçlandıran avukatın şimdiki müvekkili ise bilin bakalım kim?

Evet, suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan!

Avukat, son bir haftadır müvekkili Kaplan'ı cezaevinden kurtarmak kadar Kaplan'ın "bürokrasi ve yargı çevrelerindeki bağlantılarının" açığa çıkmasının önünü kesmeye çalışıyor.” (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem